Daniel Herman bude novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů dnes vybrala nového ředitele. Stane se jím bývalý mluvčí České biskupské konference Daniel Herman, ve funkci nahradí dočasného šéfa Zdeňka Hazdru. Vůbec poprvé tak v čele ústavu stane člověk, který stojí mimo historickou obec. Nový ředitel bude mít v první řadě za úkol v často kritizované instituci zklidnit situaci. Sám by proto měl být výraznou a nezpochybnitelnou osobností. Podle informací ústavu se ujme funkce příští pondělí.

Ústavem už několik měsíců zmítají zmatky a hádky kvůli personálním změnám a různým sporům mimo jiné o činnost Archivu bezpečnostních složek a jeho digitalizaci. Včera proto přes 30 signatářů vyzvalo členy rady ÚSTR, aby do čela instituce zvolili výraznou a nezpochybnitelnou osobnost. Dokument podepsali například bývalý ministr školství, filozof Jan Sokol, předsedkyně občanského sdružení Monika MacDonagh-Pajerová nebo písničkář Jaroslav Hutka.

Herman krátce po zvolení prohlásil, že uklidnění situace v ústavu je jeho priorita. Byl by také rád, kdyby ÚSTR přispěl k tomu, aby se veřejnost vyrovnala s vlastní minulostí. „Na základě zkušenosti z okolních států víme, že to jde,“ soudí. Nový ředitel bude muset řešit také úspory. Od státu totiž dostane ústav na práci o necelých 17 milionů korun méně, tedy 146 milionů. Herman soudí, že rezervy v současném rozpočtu najde, chce ale nejprve analýzu.  

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Pro nového ředitele hlasovalo pět radních ze sedmi; rada se podle jejího místopředsedy Patrika Bendy rozhodovala hlavně mezi Hermanem a bývalou náměstkyní ministra vnitra Lenkou Ptáčkovou Melicharovou. Pro Hermana nakonec rozhodla hlavně jeho motivace. „Jeho vnitřní motivace byla silnější. On jak s komunismem, tak nacismem má jistý typ zkušeností, a zvlášť jeho rodina. Tam ten etický rozměr byl větší,“ konstatoval Benda. Pro jiného kandidáta hlasoval další radní Michal Stehlík, ale výběr Hermana mu zásadně nevadí. 

Benda se nebojí toho, že by na Hermana „vyplavala“ nějaká nečekaná kontroverzní minulost, jako tomu bylo u bývalého ředitele Jiřího Pernese. U toho se až po zvolení ukázalo, že navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Nakonec Pernes ve funkci po krátké době skončil pro údajné podezření z plagiátorství. „U pana Daniela Hermana toto nehrozí. Vše, co mohl, na sebe vykydal předem,“ prohlásil Benda. Radě podle něj například řekl, že jako duchovní musel za komunismu podepsat souhlas se státním zřízením.

O funkci se ucházely i dvě historičky ze zahraničí

Radní dnes vybírali z devíti kandidátů, nechyběli ani uchazeči ze zahraničí. O funkci ředitele se kromě Hermana ucházel současný náměstek ředitele ÚSTR Marek Junek, Lubomír Augustin a Martin Pulec z Archivu bezpečnostních složek, který spadá pod ÚSTR, advokát a obhájce disidentů Milan Hulík, historik Antonín Kostlán, který se již hlásil v minulém výběrovém řízení, a náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Ze zahraničí se hlásila francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová a Eugenie Trützschlerová, emigrantka a historička žijící v Německu.

Desátý uchazeč Karel Světnička, jehož přihláška byla podle rady kvůli formálním nedostatkům v červenci vyřazena, radu žaluje u soudu kvůli diskriminaci.

Herman je od roku 2008 šéfem kanceláře ekonoma a neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Švejnara. Mluvčím České biskupské konference byl mezi lety 1996 až 2005. Narodil se 28. dubna 1963 v Českých Budějovicích, kde také studoval na pedagogické fakultě, kterou však z ideových důvodů nedokončil. Později vystudoval katolickou teologii a v červnu 1989 byl vysvěcen na kněze. Před několika lety požádal o laicizaci a z církve odešel.