Pecina zřejmě zamíchá oranžovými kartami. Chce být předsedou

Praha - Do souboje o křeslo předsedy ČSSD nejspíš vstoupí i bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Svou nominaci by měl oznámit po říjnových senátních a komunálních volbách. Informaci s odkazem na důvěryhodný zdroj v Lidovém domě přinesl deník Právo. Dosud se přitom předpokládalo, že sociální demokracie bude na březnovém sjezdu svého nového šéfa vybírat mezi stínovým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a šéfem Asociace krajů Michalem Haškem.

„Mě by taková věc samozřejmě lákala a myslím si, že v dnešní situaci by sociální demokracie změnu potřebovala. Jsem však přesvědčen, že začínat s vnitrostranickým bojem v době, kdy se musíme soustředit na volby, by bylo špatné,“ uvedl Martin Pecina ke své možné kandidatuře. Prvořadým předpokladem pro takový krok je však vstup do ČSSD – někdejší ministr vnitra ve Fischerově úřednickém kabinetu dosud zůstává nestraníkem. Jeho domácí organizací by se mohla stát sociální demokracie na Praze 6.

Podle obeznámených zdrojů Pecinův zájem o post lídra sociální demokracie ovlivní i způsob, kterým bude nový předseda volen. „Záleží také na způsobu volby lídra strany. Pokud se ČSSD rozhodne pro přímou volbu předsedy, tak by jeho šance vzrostly,“ informoval obeznámený zdroj z vnitřních struktur ČSSD. Přímou volbu předsedy přitom dosud prosazuje i další z kandidátů Michal Hašek. O způsobu hlasování rozhodne před březnovým sjezdem ústřední výkonný výbor strany.

Křeslo předsedy ČSSD se uvolnilo poté, co strana neutržila v květnových volbách očekávaný výsledek. Předseda Jiří Paroubek tehdy v reakci na nízký volební zisk 22 procent ze své pozice odstoupil. Nyní zůstává řadovým poslancem, prozatímním předsedou ČSSD je její bývalý první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Vydáno pod