Advokátka Slámová: Mám důkazy o Kajínkově nevině

Praha – Právnička Klára Slámová chce do několika měsíců zažádat o obnovu procesu s Jiřím Kajínkem, odsouzeným za vraždu na doživotí. Vedou ji k tomu další nové důkazy, které mají prokázat nevinu jejího klienta. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Právě nové důkazy jsou podmínkou pro to, aby byl Kajínkův případ znovu otevřen.

Charakter důkazových materiálů odmítá Slámová specifikovat. Nepotvrdila ani, zda se jedná o nového svědka či dokument. „Případ Kajínek beru skutečně odpovědně a důkazy předem nezveřejním, protože svůj návrh na obnovu nechci ohrozit,“ uvedla pro MF Dnes Slámová. Podle svých slov ale už napočítala na třicet důkazů a pochybností, které prý ukazují, že se případ odehrál jinak, než stojí v rozsudku.

Slámová zároveň vyvrátila, že by mezi její důkazy patřily odposlechy ze dne vraždy, jejichž možnou existencí se zabývá Inspekce policie, a ministr vnitra Radek John je označil za přelomový důkaz. Podle informací, které přinesl v uplynulých dnech deník Právo, má z odposlechů vyplývat, že nevraždil Kajínek, ale policisté.

Jiří Kajínek byl odsouzen na doživotí v roce 1998 za to, že 30. května 1993 v osm hodin večer zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliana Pokoše. K činu mělo dojít na cestě v Borských polích nedaleko známé plzeňské věznice. Kajínek měl střílet i na druhého osobního strážce, Vojtěcha Pokoše, ten však střelbu přežil a stal se hlavním svědkem. V případu není známý zadavatel vraždy.