Pospíšil: Ministr spravedlnosti by neměl mít možnost propouštět vězně

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chystá změnu zákona, která má oslabit jeho pravomoci, respektive pravomoci každého šéfa resortu spravedlnosti. Podle novely by v případě podání stížnosti na průběh soudního řízení už nemohl ministr odsouzeného pustit z vězení. Pospíšilova předchůdkyně Daniela Kovářová těsně před odchodem z funkce propustila na svobodu například dva muže odsouzené za krádež 74 milionů korun.

„Rád bych tuto pravomoc ministra spravedlnosti zrušil, domnívám se totiž, že politik nemá mít právo zasahovat do výkonu spravedlnosti tím, že přeruší trest odnětí svobody,“ prohlásil Pospíšil. Podle ministra má tato pravomoc zůstat soudcům, konkrétně Nejvyššímu soudu.

Ministerská pravomoc pouštět odsouzené z vězení byla v minulosti předmětem diskuzí, nikdo ji ale nevyužíval tak jako exministryně Kovářová. „Vždy to zůstalo na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Přerušení výkonu trestu ve sporných kauzách vnímáme jako problém až s těmi posledními rozhodnutími doktorky Kovářové,“ uvedla prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová. Naopak Kovářová si za svým jednáním stojí. „I kdyby jedna jediná stížnost byla shledána důvodnou a v řízení byl porušen zákon, tak určitě ministr spravedlnosti takovou kompetenci má mít dál,“ domnívá se Kovářová.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Soudci Pospíšilův záměr schvalují

Pospíšilův záměr se líbí i soudcům a podle nich by politikům tato změna paradoxně mohla pomoci. „I když třeba přerušení trestu udělají s těmi nejlepšími úmysly, pak se může veřejnost dohadovat o jejich motivaci, takže se domnívám, že i pro ně to bude lepší,“ myslí si prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Novelu chce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vládě předložit na podzim. Pokud s ní uspěje, změna by mohla platit už od poloviny roku 2011.

Kovářová rekordmankou: pravomoc přerušení výkonu trestu využila 11 x

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala stížnost pro porušení zákona v případu Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka k Nejvyššímu soudu. Ti byli odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury při převozu mezi bankami. Loupež provedli v Hořicích na Jičínsku. Exministryně jim zároveň přerušila výkon trestu. Pospíšil stížnost Kovářové stáhl.

Kovářová se také postavila za pražského radního Martina Langmajera (ODS), který dostal podmínku za způsobení dopravní nehody, při níž zemřela mladá řidička. Kovářová se domnívala, že byl v procesu porušen zákon v neprospěch Langmajera.

Daniela Kovářová
Zdroj: ČT24