Prudký liják zaplavil centrum Ústí, voda poškodila i silnici z Děčína do Teplic

Praha - Předpovědi meteorologů se zřejmě začínají naplňovat, do Česka totiž mají během večera a noci ze západu přijít další srážky a první vydatný déšť už odpoledne zažilo Ústí nad Labem, kde prudká průtrž mračen na několik desítek minut znemožnila řidičům jízdu po obou silničních mostech přes Labe, městská část Střekov tak zůstala zhruba na půl hodiny zcela odříznutá. Liják trval asi hodinu, během té doby spadlo na některých místech přes 50 milimetrů srážek. Problémy působily hlavně menší toky, v centru Ústí se rozvodnil Klišský potok, který zaplavil Tovární ulici a také část areálu chemičky Spolchemie. Hladina potoka byla kolem 20:00 na úrovni povodně z roku 2002, pak začal potok mírně klesat. Okolo 22:00 už voda z Tovární ulice odtekla a nechala za sebou jen nánosy bahna.

Rozvodněný Jílovský potok, který svádí vodu z úpatí Krušných hor, zase uzavřel hlavní silniční tah z Děčína do Teplic na silnici I/13. V Jílovém se totiž část silnice utrhla a doprava zde bude omezena až do 15. srpna. Objízdná trasa vede přes Tisou a Sněžník po tzv. Krušnohorské magistrále.

Podle mluvčího magistrátu Milana Knotka nestačila na některých místech kanalizace pobrat vodu a silnice směrem k mostům byly zatopené. Strážníci je proto uzavřeli. „Máme již nyní hlášeno kolem 60 různých událostí,“ uvedl odpoledne Knotek. Podle něho voda zatopila nejen silnice, ale dostala se i do některých sklepů po celém Ústecku. Primátor Jan Kubata proto na 22:00 svolal bezpečnostní radu. Všechny strážníky také stáhl do centra města, aby zde pomohli situaci řešit.   

Podle mluvčího se hasiči snažili z ohrožených míst vodu odčerpat nebo musela kanalizací sama odtéci. Mluvčí policie Vladimír Junek dodal, že ve stejné chvíli se na jednom z mostů navíc srazily tři automobily. Další vůz uvízl pod viaduktem. V centru města se během večera tvořily neobvyklé kolony a pod Mariánskou skálou působily řidičům potíže hluboké a souvislé vrstvy naplaveného kamení.

Voda se rozlila i v okolí Spolchemie a západního nádraží, z ulice se během chvíle stala řeka a voda zalila i řadu odstavených aut. Mluvčí chemičky Marie Logrová uvedla, že na místě zasahují podnikoví hasiči. Voda podle ní ohrožuje jen sklepení správní budovy, do výrobních provozů nezasáhne, ty se totiž nacházejí jinde, a nezasáhne prý ani prostory, kde jsou uskladněné nebezpečné látky.

Voda z přívalového deště úřadovala i v Libouchci na Ústecku. Hasiči tam museli během večera čerpat vodu ze sklepů v několika domech, do nichž natekla ze stráně. „V tuhle chvíli nejsme schopní odhadnout, kolik domů je zasažených, protože ten zásah je poměrně velký,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Hasiči podle něj čerpali vodu ze sklepů i na jiných místech v kraji.

Předpověď na dnešek hlásí oblačno až zataženo, postupně déšť a bouřky. Pršet by také mělo zítra a během víkendu. Meteorologové proto vydali výstrahu nejen pro Liberecko a Ústecko, ale až do sobotního večera by se měly připravit na vydatné srážky také střední a jižní Čechy, Praha, Karlovarsko, Plzeňsko a Vysočina. Během dne pak bude deštivé počasí postupovat dál na Moravu a do Slezska.

Meteorologové dokážou určit přesné místo, kam srážky spadnou, až zhruba dvě až tři hodiny před bouřkou. Přesto všechny nabádají, aby případná varování brali vážně. Lidé prý předpovědi často nevěří, spoléhají na letitou zkušenost v místě, uklidňují se tím, že kolem jejich domu voda nikdy netekla a najednou je rozbouřený živel vyplaví.