Drážní autobusy odvezly za rok 120 tisíc lidí

Praha – Autobusy na lince, kterou společně provozují České dráhy a Německé dráhy (DB) mezi Prahou a Norimberkem, přepravily za první rok svého provozu zhruba 120 tisíc cestujících. Každý den se na cestu vydává sedm párů spojů, průměrně tak jedním autobusem cestuje méně než 30 lidí. Přesto je linka podle DB úspěšná.

„Těší nás, že bylo naše nové spojení tak dobře přijato,“ pochválil statistiku ředitel oddělení osobní dopravy DB Ulrich Homburg. Dodal, že letos v červenci jezdily autobusy nejvytíženější. Ovšem vzhledem k tomu, že jejich provoz začal až loni v srpnu, byl letošní červenec první prázdninový měsíc, kdy autobusy mezi turisticky atraktivními městy jezdily.

Přibližně dvě třetiny cestujících podle informací Německých drah využily toho, že jsou autobusy tarifně napojeny na železniční síť, lze v nich tedy použít vlakové jízdenky. Oproti konkurenčním rychlíkům je ale v autobusu nutné mít místenku.

České dráhy prostřednictvím autobusů konkurují svým vlastním rychlíkům Praha – Norimberk, které však v Německu provozuje soukromý dopravce Arriva. Cesta autobusem je zhruba o hodinu kratší, spoje zastavují přímo před budovami hlavních nádraží v Praze a Norimberku. Na rozdíl od vlaků však nemají po cestě žádnou zastávku, nemohou je tedy použít například lidé, kteří by chtěli jet z Plzně do Norimberku.