Jakl zpochybnil ropnou havárii v Mexickém zálivu

Praha - Prezidentův tajemník Ladislav Jakl zpochybnil rozsah ropné havárie v Mexickém zálivu. Na svém blogu ji přirovnal k prasečí chřipce, o které se dnes už také nemluví. Blog nazval Kolik lze vydělat zamaštěným ptákem a ropnou havárii v něm nazývá globálním divadlem. To má odvádět svět od reálných problémů a nechat na vzniklé fámě někoho vydělat.

Jakl v textu označil druhou největší ropnou katastrofu v dějinách za mediální bublinu. V článku tvrdí, že škody, které v Mexickém zálivu uniklá ropa napáchala, budou nakonec zanedbatelné, a připomíná, že ropa je přírodní produkt, se kterým si příroda poradí. „Jistěže na tom všem humbuku kdosi vydělává. A vydělává veliké peníze. Jako kdosi vydělal na mexické prasečí chřipce, která měla loni v létě vyhladit málem půl lidstva a dnes po ní pes neštěkne. Holt každá sezona potřebuje nové divadelní představení,“ napsal Jakl.

Ropa začala unikat do moře 20. dubna po explozi těžební plošiny. Pracovníkům těžařské firmy BP se podařilo zastavit únik ropy až na několikátý pokus - ropa proudila do moře víc než tři měsíce. Životem za ni zaplatily tisíce zvířat, desítky lidí kvůli ní trpí kožními nebo dýchacími potížemi. Jakl to však nevnímá jako katastrofu: „Po světě denně umírají tisíce dětí na nemoci, hladem a na následky lokálních válek. Od ropy z Mexického zálivu nedostalo ani jedno dítě vyrážku nebo rýmu.“ Zveličování problému má podle Jakla na svědomí světový informační průmysl.