Česko v neděli zasáhnou silné bouřky s přívalovými dešti

Liberec - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje, že celé Česko od nedělních dopoledních hodin až do pondělního rána zasáhnou velmi silné bouřky, které budou doprovázet přívalové srážky. Na některých místech budou bouřky doprovázet i kroupy a silné nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu nebo i silnější. Očekává se proto vzestup hladin vodních toků. Ode dneška až do odvolání navíc platí pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj povodňová pohotovost. Místy může napršet kolem 50 mm a někde i přes 60 milimetrů srážek.

Bouřky zasáhly zemi už v noci - z Rakouska se rozšířily nejprve na Moravu a pak na jih a východ Čech, naštěstí bez výraznějších škod. Intenzivně pršelo v Libereckém kraji, kde kvůli tomu stoupaly hladiny některých řek. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, hlásily v regionu Smědá v Předláncích a Řasnice ve Frýdlantu, obě v podvečer klesly na první stupeň. Voda se také zvedla na druhý stupeň v Ploučnici ve Stráži pod Ralskem. V jižních Čechách hlásí rovněž druhé povodňové stupně Lužnice a Nežárka.

Aktuální informace o stavu vodních toků zde.

Na Liberecku v noci spadlo kolem 54 milimetrů srážek na metr čtvereční za 24 hodin, stejné množství srážek spadlo také v Orlických horách, na Litoměřicku pak 41 milimetrů a na Nymbursku asi 37 mm. Na ostatním území dosahovaly srážkové úhrny ponejvíce do 10 mm. Kromě řek na Liberecku se na 1. stupeň rozvodnila i Jizera v Železném Brodě, Cidlina v Jičíně, Sázava v Kácově, Doubrava ve Žlebech a Nežárka v Lásenici.

V Hrádku nad Nisou nařídil starosta Martin Půta evakuaci zhruba 36 domů. Někteří lidé ale svoje obydlí opustit nechtěli. Alespoň na výzvu hasičů vyvezli svá auta na kopec. Všichni se postupně vrátili zpět a dobrovolníci, hasiči a vojáci se znovu postili do úklidu. Ve městě se po povodních z minulého víkendu už podařilo obnovit dodávky vody, elektřiny i plynu a situace se pomalu začala vracet do normálu.

Varování meteorologů:

Na celém území ČR hrozí od nedělních 10:00 do pondělního rána velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, očekává se vzestup hladin vodních toků. Místy může napršet kolem 50 mm, nelze však vyloučit ani úhrny vyšší. Bouřky mohou ojediněle doprovázet i kroupy a místy silné nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu nebo i silnější. Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekávají meteorologové v českých regionech vzestupy hladin na 1. a 2. stupeň povodňové aktivity.

Starostka Višňové Marie Matušková zase rozhodla o preventivní evaluaci rodin s dětmi z osady Víska. „Rozhodně bych si nepřála, aby se šířila nějaká panika, i lidem to bylo takto řečeno a přijali to velmi dobře,“ řekla ČT starostka. Evakuováno bylo asi 25 domků, tj. 60 lidí. Voda už ale opadá, a tak se lidé zřejmě budou moci vrátit domů.

Ve Višňové, která patří k obcím nejvíce postiženým záplavami, přišlo dnes celotýdenní odklízení jejich následků vniveč. Odčerpaná voda je zpátky, hasiči a dobrovolníci by mohli začít s úklidem znovu. Voda, která stále přibývá, jim však brání v práci. Obec vypadá, jako by tudy prošla fronta. V ulicích jsou spadlé a podepřené domy, vyvrácené stromy, most se částečně zbortil, břeh řeky je zcela zničený, všude se rozlévají laguny. Višňovou navíc ohrožuje jez Harta. Už minulý víkend se zčásti protrhl, v současné době je na něm hráz z naplaveného dřeva, sutin i mrtvých zvířat, která hrozí protržením. „Počítali jsme s tím, že ta hráz se dnes odstřelí, ale kvůli stoupající vodě jsme od toho museli upustit,“ řekl velitel místních hasičů Lubomír Erban. Problémy působí i zvědavci, kteří si sem našli cestu přes les a překážejí v práci. Policisté se jim v tom snaží zabránit, uzavírají cesty a zvyšují kontroly.

Policie pátrá kolem Nové Vsi na Chrastavsku po zmizelém podnikateli. Sedmatřicetiletého muže z Liberce připravila velká voda o živnost a jeho rodina má obavy i jeho život. Pohřešovaného muže rodina policii nahlásila dnes ve 12:30, ještě ráno s ním lidé mluvili, od té do by se ale neozývá. Jeho auto zůstalo u provozovny v Nové Vsi.

V souvislosti s povodněmi pohřešuje policie ještě muže z Dětřichova, kterého údajně strhla rozvodněná řeka.

Stoupající Nisa trápila také obyvatele v Bílém Kostele na Liberecku. Před týdnem tam řeka zaplavila 70 procent domů a způsobila milionové škody. „Škody teprve sčítáme, stále máme některé domy zaplavené,“ prohlásil starosta Jiří Formánek. V obci se intenzivně uklízí. „Na sledování řeky už nemáme sílu,“ dodal.

V Chrastavě museli hasiči dnes strhnout dům, který nenávratně poškodily povodně z minulého víkendu.

Na Zlínsku noční bouře vyvracela stromy, které pak z cest museli odstraňovat hasiči. Déšť také krátkodobě zvedl hladiny některých vodních toků, řeka Bystřice pod přehradou Bystřička na Vsetínsku dosáhla až třetího stupně povodňové aktivity.

Liberecký kraj se přitom teprve vzpamatovává z bleskové povodně, která před týdnem zasáhla více než čtvrtinu měst a obcí v kraji. Škody podle odhadů přesáhnou pět miliard korun. Postižena byla zejména oblast Frýdlantska a také Českolipsko. Evakuováno muselo být kolem 2000 lidí, na 200 z nich se stále ještě nemohlo vrátit domů. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Jeden člověk je stále pohřešován.

Hejtman Libereckého kraje: hasiči a policisté budou dále pomáhat

V Libereckém kraji pomáhá v současné době na 1080 hasičů, bezmála 720 vojáků a zhruba stejný počet policistů. S těžkou technikou pomáhají při úklidu a likvidaci následků povodní v 57 zasažených obcích.

V postižených oblastech na Liberecku už hasiči zasahují osmý den, nutně proto potřebují vystřídat. Výměna čeká v příštím týdnu i vojáky, kteří pomáhají likvidovat následky velké vody. Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) ale ujistil, že pomoc zůstane v obcích tak dlouho, dokud bude potřeba. „Nejprve nastoupí nová směna, a teprve pak odejde ta stará, žádné místo nezůstane bez pomoci,“ zdůraznil hejtman. Reagoval tak na fámy o odchodu hasičů a policistů, které se začaly šířit ve vyplavených obcích. Zdravotníci dokonce své služby posilují, na pomoc jim přijedou záchranáři z Jihomoravského kraje.

Podle Eichlera se teď diskutuje o tom, zda by nebylo lepší vystřídat jen polovinu vojáků: „Místní znalost vojáků, kteří tam zasahují už osm dní je nezastupitelná, takže si dovedu představit, že se vystřídá jen 50 procent a ti, kteří tam působí teď, zaučí ty střídající,“ řekl hejtman. Druhá polovina směny by pak odešla po dvou až třech dnech, aby se nenarušovaly práce na likvidaci následků povodní.