Pražská zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem, předčila i Hrad

Praha - Absolutní jedničkou v návštěvnosti turistických cílů v Česku loni byla pražská zoo s 1,29 milionu návštěvníků, která tak z prvního místa sesadila dlouhá léta vedoucí Pražský hrad. Ten loni navštívilo 1,21 milionu lidí. Z průzkumu agentury CzechTourism dále vyplývá, že návštěvnost u dvacítky nejoblíbenějších turistických cílů byla loni v celkových číslech téměř stejná jako v roce 2008.

Třetí pozici v absolutním hodnocení získal za celou Českou republiku Aquapalace Praha a současně se stal i vítězem v kategorii zábavy. V těsném závěsu za ním je Centrum Babylon Liberec. V návštěvnosti hradů a zámků kraloval loni zámek Lednice, který na druhé místo odsunul zámek Český Krumlov. Mezi přírodními atraktivitami jsou opět první jeskyně Moravského krasu. Nejvyhledávanější technickou památkou byla tradičně petřínská rozhledna. V kategorii muzea a galerie se největší oblibě těšilo Národní muzeum.

Lidé chodí více do zoo, méně na hrady a zámky

Nejnavštěvovanější kategorií turistických cílů jsou zoologické zahrady, které v loňském roce zaznamenaly nárůst o dvě procenta. Výrazný nárůst v přílivu návštěvníků u konkrétních turistických atraktivit měla kromě pražské zoo i zoologická a botanická zahrada v Plzni. Počet jejích návštěvníků se zvýšil o 13 procent na téměř 458 000 lidí. Plzeňská zoo uvádí, že nárůst nejvíce ovlivnilo otevření nové expozice Asijská zahrada.

V kategorii „za zábavou“ se v roce 2009 nejvíc lidí vydalo do největšího aquaparku ve střední Evropě Aquapalace Praha. Navštívilo jej 760 000 lidí. Velký růst, o více než 20 procent, mělo i liberecké Centrum Babylon, které se s 650 000 návštěvníky umístilo na druhé pozici.

Návštěvnost hradů a zámků poklesla v loňském roce v průměru o tři procenta. Pokles zaznamenala většina objektů, výraznou výjimkou byl hrad Bouzov, který zaznamenal 16procentní nárůst díky nově zavedeným akcím pro děti či pravidelným vystoupením rytířů.

Největším skokanem roku byla loni zoo v Jihlavě, která se posunula o sedm příček a umístila se v první dvacítce. Rekordního procentního nárůstu návštěvníků dosáhlo Muzeum Vysočiny (o 110 procent), ve kterém se v loňském roce konala Dolnorakouská zemská výstava. Naopak největší propad téměř o 30 procent postihl Národní galerii v Praze. Důvodem poklesu bylo uzavření expozice v paláci Kinských a v polovině roku také na zámku Zbraslav.

  • Akvapark v libereckém Centru Babylon zdroj: www.centrumbabylon.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1853/185259.jpg
  • Karlštejn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/257/25652.jpg