Na úspory doplatí nejvíc Klaus, sám to označuje za úsměvné

Domažlice – Prezident Václav Klaus se při návštěvě Domažlic vyjádřil k plánovaným škrtům Nečasovy vlády, hlava státu prý považuje úspory v současné situaci za nezbytné. Připadá mu ale úsměvné, že z ústavních činitelů na ně nejvíce doplatí právě prezident. Klaus to řekl Mladé frontě Dnes. Čistý příjem prezidenta se má v příštím roce snížit měsíčně o 64 tisíc korun. Podle Hospodářských novin tak jde o největší škrt u jakéhokoli státem placeného politika od pádu komunismu.

„Já myslím, že různé škrty jsou v naší zemi v dané finanční situaci nezbytné. Pouze jsem se tak pousmál, že nejvíc ze všech 10,5 milionu lidí se bude škrtat u prezidenta. To je jistá zvláštnost a specifičnost, ale pro mě to není téma, o kterém bych jakýmkoli způsobem diskutoval,“ řekl prezident. 

Klaus také podotkl, že škrty čekají i prezidentskou kancelář. Sám si však nemyslí, že by byla nějak rozhazovačná. „Ten můj úřad, když ho porovnám s úřady některých prezidentů v sousedství, myslím, že ho máme velmi, velmi skromný,“ prohlásil prezident. 

Vláda chce Klausovi od začátku ledna o pět procent snížit jeho dosud nedaněný měsíční plat 196 600 korun a následně ho také zdanit patnáctiprocentní daní. Zároveň plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190 500 korun. Prezident tak začne platit daně jako všichni ostatní a za rok přijde o tři čtvrtě milionu korun. Od státu ale dostane méně i bývalý prezident Václav Havel, také jemu vláda zdaní 50tisícovou rentu i náhrady ve stejné výši. 

Úřad vlády bude mít rozpočet nižší o 61,5 milionu

Škrty v rozpočtu, které plánuje Nečasova vláda, se ale dotknou i samotného Úřadu vlády, který se bude muset v příštím roce uskromnit o 61,5 milionu korun. Úřad kvůli tomu omezí investice do svých objektů a rozdělí méně dotací na protidrogovou politiku a projekty podporující lidská práva. Dojde i na propouštění některých úředníků, mělo by se týkat hlavně těch, kteří pracovali pod bývalými ministry pro evropské záležitosti a lidská práva. Právě tyto resorty nová vláda zrušila.