Bouřky se přesunuly do Čech, voda z polí vyplavila Bílý Kostel na Liberecku

Praha - Bouřky s kroupami a silným větrem, které dnes dopoledne potrápily hlavně Moravu s Slezsko, odpoledne dorazily i do Čech. Nejsilnější bouře byly v oblasti Šluknovského výběžku a další postupovaly od Plzně směrem na sever. Hladiny řek zatím přívalové srážky nijak výrazně neovlivnily. Kvůli nasycenosti toků ale platí až do odvolání povodňová výstraha pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj. Na některých místech totiž může spadnout až 60 milimetrů srážek.

Krátce po poledni se prohnala silná bouře také záplavami postiženým Libereckým krajem, podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo během 15 minut asi 30 mm srážek. Odpolední průtrž mračen znovu vyplavila Bílý Kostel nad Nisou. Řeka Nisa sice zůstala ve svém korytě, domy ale opět zaplavila voda z polí. Obec přitom patří k těm, které záplavy před týdnem zasáhly nejvíce. „Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli a dnes mohou začít znovu,“ postěžoval si starosta Jiří Formánek.

Po minulém víkendu zůstal v obci s 900 obyvateli pouze jediný most, ostatních pět poničila voda. Živel poškodil i většinu ze sedmi kilometrů silnic v obci. Starosta odhaduje, že budou opravy zničených silnic, mostů a inženýrských sítí stát kolem 300 milionů korun. „Snažili jsme se dát trochu do pořádku silnice a teď je znovu poničila další záplava,“ posteskl si Formánek.

Prudký déšť zvedl na Liberecku hladiny Václavického a Vítkovického potoka, celý minulý týden přitom pracovníci Povodí Labe čistili jejich koryta a po dnešku mohou začít znovu. Zaplavena byla i silnice ve Václavicích a několik sklepů v Hrádku nad Nisou.

V Horním Vítkově u Chrastavy voda podemlela část silnice a způsobila tam další sesuv půdy. Přístup do této lokality je přitom už nyní ztížený. Půda je navíc podmáčená, takže sesuvů zřejmě bude přibývat. Už dnes hasiči pomáhali krajské správě silnic uvolňovat některé komunikace, které po bouřce zablokovaly popadané stromy.

Řeky a potoky v Libereckém kraji už se po sobotním dešti znovu vrátily do normálu. Opadla i Ploučnice v Mimoni, kde platil ještě dnes odpoledne první povodňový stupeň. Další déšť ale vylekal lidi v zaplavených oblastech. „Prohnalo se nám to tu dvakrát, lidé jsou nervózní a všichni sledujeme oblohu,“ popisoval starosta Hrádku Martin Půta.

Minulý týden zasáhly ničivé záplavy sever Čech. V nejhůře postiženém Libereckém kraji škody podle odhadů přesáhnou pět miliard korun. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Dva lidé se stále pohřešují. Srážky se očekávají i začátkem tohoto týdne, budou už však výrazně slabší. V pondělí by mělo spadnout nejvíce deset milimetrů, v úterý do 15 milimetrů srážek.