Záchranáři hledají v Cidlině u Chlumce pohřešovaného vodáka

Hradec Králové - Záchranáři pátrají v řece Cidlině v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku po mladíkovi, který se v sobotu večer převrátil s lodí na jednom z jezů. Policistům se podařilo z vody zachránit druhého z vodáků. Policisté a hasiči po mladíkovi pátrali již v sobotu večer, dnes pátrání pokračovalo po celý den, ale bez výsledku.

Mladíci sjížděli v sobotu večer jeden z jezů na dětském nafukovacím člunu. Cidlina je po deštích rozvodněná, a plavidlo se tak na jednom z jezů převrátilo. „Sjíždět řeku v tomto stavu na nafukovacím dětském člunu je opravdu dost…. nechci říct hloupé, ale pošetilé,“ řekl velitel zásahu z chlumeckého sboru dobrovolných hasičů Pavel Macháček.

Na Cidlině v nedalekém Novém Bydžově od sobotního odpoledne platil první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Zatímco v sobotu v sedm hodin ráno hladina řeky dosahovala 94 centimetrů, dnes ve stejný čas to bylo 184 centimetrů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Poplach byl vyhlášen před půl jedenáctou večer. Po dojetí už na místě byla policie, která jednoho z vodáků vytáhla z řeky. Od té doby monitorujeme řeku a hledáme druhého,“ dodal Macháček. Do hledání muže se zapojili hasiči i policejní potápěči, kteří pátrali přibližně v dvanáctikilometrovém úseku až po rybník v Žehuni, do kterého Cidlina přitéká. „Prohledává se řeka Cidlina, jak břehy, tak i dno a okolí řeky - v případě, že by se muži podařilo dostat se na břeh,“ řekl policista Zbyněk Hanuš.

Záchranáři pomáhali i na Metuji

Dnes časně ráno pomáhali záchranáři také dvojici tonoucích z řeky Metuje v Josefově na Náchodsku. „Oba byli pod vlivem alkoholu, zřejmě se jednalo o účastníky hudebního festivalu, který se konal v Josefově. Po vytažení z řeky jsme je předali do péče záchranářů, ale zřejmě nešlo o nic vážného,“ uvedl operační důstojník náchodských hasičů.

Záchranáři pátrají na východě Čech od minulého týdne také po vodákovi, který patrně utonul ve středu odpoledne na jezu v Tuněchodech na Chrudimsku.