Ve Višňové odstřelovali hráz, jinde staví vojáci provizorní mosty

Liberec – Na Liberecku pokračuje likvidace následků povodní, ve Višňové začali dopoledne pyrotechnici odstřelovat hráz, kterou u jezu Harta vytvořilo naplavené dřevo a další materiál, který tam přinesla velká voda. Odstřel probíhá po částech, a tak nebyla nutná evakuace obce Víska, která je dál po proudu. Zároveň začali vojáci vyprošťovat z koryta říčky Smědé kamion, který tam voda zanesla před týdnem z Frýdlantu.

Harta se před týdnem částečně protrhla, postupně se tam ale naplavilo zhruba 500 metrů krychlových dřeva a další materiál, který vytvořil přehradu. „Ani těžká technika si s tím nedokázala poradit, bylo proto nutné hráz odstřelit,“ vysvětloval velitel místních hasičů Lubomír Erban. Původně byli pyrotechnici připraveni už v sobotu, další deště ale zvedly hladinu Smědé až na třetí povodňový stupeň, proto nebyl odstřel možný.   

Naplavená hráz ale byla velkou hrozbou, pokud by totiž sama povolila, smetla by voda Vísku, i proto byli lidé z osady v sobotu preventivně evakuováni. „Domů se vrátili po 16:00, jsou ale připraveni znovu odejít, pokud by přišly další deště,“ poznamenal hasič. V celé Višňové už se podle něj vrátila řeka do svého koryta a pokračuje čištění řeky a břehů od naplavenin. „Čerpání vody jsme zatím neobnovili, protože se čekají další deště a byla by to zbytečná práce,“ řekl Erban. Znovu se začne čerpat zřejmě v pondělí.   

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Višňová patří v Libereckém kraji k obcím nejvíce postiženým záplavami, které se tudy prohnaly o minulém víkendu. Velká voda tam poškodila nebo zcela zničila tři mosty a také silnici a do některých částí je cesta velmi komplikovaná. Voda, která přetekla i přes železniční násep, zaplavila desítky domů a některé výrazně narušila. Zničené jsou i památkově chráněné podstávkové domy a dalším hrozí zřícení. Škody v obci budou v řádech desítek milionů korun.

V Chrastavě staví vojáci provizorní most, v Rousínově už stojí

Krátce po poledni začali vojáci stavět provizorní most v Chrastavě, kterou také minulý týden poničila povodeň. Dočasné řešení má sloužit hlavně kamionům, které míří do průmyslové zóny. Odlehčit by se tak mělo Pobřežní ulici. Zhruba do tří týdnů by měl vedle provizorního mostu vyrůst jiný, který pak na místě zůstane, dokud nebude postaven nový most. Je ale třeba překlenout zhruba 48 metrů, a to podle vojáků potřebuje delší přípravu. 

Provizorní most přes Jeřici staví vojáci vedle původního secesního mostu z roku 1907, který před týdnem zničila velká voda. Vzala podstatnou část nábřeží a také domu, jehož trosky museli zbourat. Z památkově chráněného mostu se jako zázrakem zachoval jediný sloup veřejného osvětlení na levé straně a pár kusů kovaného zábradlí. Most se sesul a železobetonovou konstrukci museli rozebrat a rozřezat, aby neblokovala řeku. „Rádi bychom v budoucnu nechali postavit repliku původního mostu, nevím ale, zda na to budou peníze,“ poznamenal starosta Michael Canov.

Zatím registruje armáda celkem 14 žádostí o stavbu provizorních mostů. Deset v Ústeckém a čtyři v Libereckém kraji. Stavět se budou postupně během příštího a zřejmě i přespříštího týdne.

Odpoledne postavili provizorní most také vojáci v Rousínově na Českolipsku. Voda tam minulý víkend poškodila komunikace a deset rodin zůstalo odříznutých od světa. Provizorní most stojí na místě toho, který před týdnem vzala velká voda, vojáci teď ještě dokončují nájezdy. Obyvatelé odříznuté části tak už nemusí místo složitě objíždět lesem nebo chodit pěšky. Zatím se ale z osady dá dostat jen jedním směrem. Vojáci 151. ženijního praporu z Bechyně začali pracovat už v sobotu, na obou březích a přilehlé komunikaci provedli nezbytné terénní úpravy tak, aby mohl být most bezpečně položen. Práci ale komplikoval intenzivní déšť, který znovu zvedl hladinu řeky. 

„Pokud se výrazným způsobem nezhorší podmínky, most postavíme do večera,“ odhadoval dopoledne velitel ženijní brigády plukovník Ota Rolenec s tím, že na samotné stavbě pracuje 30 vojáků s potřebnou technikou. Osmnáctimetrový most bude mít nosnost do 20 tun a na místě může zůstat tři roky.

V Ústeckém kraji postaví ženisté tři dočasné mosty

Vojáci plánují stavbu provizorních mostů i v příštím týdnu, hned tři chtějí ženisté postavit v Ústeckém kraji. Dva z nich překlenou říčku Kamenici v Hřensku a Kytlici, třetí z nich vyroste v Povrlech-Lužci na Ústecku. Všechny mosty by měly být hotové do konce příštího týdne a alespoň načas nahradí stavby, které strhla povodeň.

První most ze státních hmotných rezerv se začne stavět už v pondělí v
Kytlici. Stavbu by měl provádět 153. ženijní prapor, který se potom ve
středu přesune na stavbu provizorní mostní konstrukce do Povrlů-Lužce. V
kraji se bude pohybovat i druhý ženijní prapor, který v úterý začne stavět
v horní části Hřenska most s nosností 40 tun, což by mělo umožnit i
obnovení autobusové dopravy do obcí nad Hřenskem.