Občané unie najdou na portálu e-justice zákony v rodném jazyce

Brusel - Evropská unie spustila portál e-justice, který má pomáhat řešit přeshraniční spory. Jejich počet stoupá i díky volnému pohybu zboží i lidí v rámci unie a ročně se týkají více než 10 milionů lidí. Portál nabízí tisíce stránek, na kterých si občané unie v mateřštině najdou základní informace o právních systémech jednotlivých členských zemí.

Například 31letá Zuzana čeká dítě s přítelem z Británie. Vztah se v poslední době začal komplikovat, a Zuzana proto začala shánět informace o tom, jak britské právo řeší rodičovskou odpovědnost. Zjistila přitom, že to vůbec není jednoduché: „Informace jsem skládala z různých webstránek, každá instituce samozřejmě poskytuje jiné informace a všechny jsem si musela dát dohromady. Určitě bych upřednostnila stránky v češtině.“

Informace o evropských právech v češtině

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Nedostatky informovanosti o právu v jednotlivých evropských zemích má odstranit právě server e-justice. Nabízí všechny informace v mateřštině a na jednom místě. Poradí například s tím, jak se obrátit na soud a na který, zda má občan v určitém případě nárok na právní pomoc, v jakém rozmezí se pohybují náklady řízení či zda se lze soudu vyhnout a urovnat spor jinak. Odpověď na tyto a další otázky je často těžko dostupná a drahá.

„Bylo zapotřebí využívat zejména třeba osobních kontaktů cizích advokátů v jiných zemích, využívat jejich pomoc, což samozřejmě mohlo být i nákladné pro klienta,“ vysvětlil advokát Pavel Rameš.

Portál (nemusí fungovat v internetovém prohlížeči Mozilla Firefox, poznámka redakce) zároveň rychleji zpřístupní řadu informací třeba i soudům nebo malým podnikům a živnostníkům. Podnikatelé na něm najdou obchodní i insolvenční rejstříky nebo katastry nemovitostí. V minulosti to měli složitější. „Lidé se obraceli na naše ambasády třeba v sousedních zemích nebo i v těch vzdálenějších nebo na kanceláře CzechTrade. Zájem podnikatelů byl však enormní oproti možnostem těchto kanceláří,“ upozornila ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti

„Portál se týká jak civilního, tak trestního práva, to znamená všechny soudní spory z oblasti civilního i trestního procesu si bude moci občan korigovat a připravovat se na ně právě přes tento portál.“

Podle Pospíšila se jedná teprve o začátek projektu. Do budoucna by měli mít lidé možnost přes portál podat přímo některé návrhy nebo cíleně najít zahraničního právníka, který se specializuje na jejich problém a navíc třeba mluví česky.

  • U soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183393.jpg
  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1872/187103.jpg