Heger: Zdravotnictví je podfinancované, bude chybět deset miliard

Praha - Platby do zdravotnictví za státní pojištěnce v příštím roce rozhodně nevzrostou, bude chybět deset miliard korun, uvedl v Otázkách Václava Moravce ministr Leoš Heger (TOP 09). Heger se bude snažit do zdravotnictví přivést víc peněz v následujících letech, ačkoli připouští, že kvůli rozpočtovým škrtům to bude obtížné. Reforma zdravotnictví je úkol pro celou vládu. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) považuje nového ministra zdravotnictví za kompetentního člověka a podle něj je velkým problémem chaos ve zdravotnictví. České zdravotnictví dostane příští rok ještě méně peněz než letos a moc rezerv tak nezbývá.

Nový ministr zdravotnictví označil svůj resort za velmi podfinancovaný. Kromě většího objemu peněz se bude snažit hlavně zvýšit jeho efektivitu a zbavit ho pověsti „černé díry“ na peníze. Hrozící desetimiliardový vnitřní dluh se může podle Hegera úsporami snížit asi na polovinu, 5 miliard korun přitom tvoří asi 2 procenta zdravotnického rozpočtu. Platby státu na zdravotnictví v příštím roce neporostou.

„Zdravotnictví něco unese, tak aby to pacient nepoznal, aby se zvýšila jeho efektivita, aby se myslelo na ty nejpotřebnější a je potom třeba začít očistné kroky,“ řekl Heger.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

„Jedinou oblastí, u které vidím, že máme rezervy, je oblast lékové politiky a nákladů na léky,“ doplnil Rath. Náklady na léky rostly každý rok o deset procent. O lécích se rozhoduje netransparentně a systém je chaotický a nepředvídatelný, doplnil Rath. Je potřeba změnit zákon. Výdaje na léky tvoří asi třetinu všech nákladů nemocnic, ke změnám v lékové politice ale podle ministra Hegera určitě nedojde v letošním roce. Odborníků na lékovou politiku je málo, doplnil Heger.

Česká republika v současné době vydává na zdravotnictví necelých 7 procent hrubého domácího produktu. To je podle opozice málo a není tak možné dosáhnout zlepšení zdravotní péče bez navýšení peněz v systému. „My nemůžeme očekávat zdravotnictví na solidní západoevropské úrovni a dávat do toho třetinu nebo polovinu peněz, než tam dávají Rakušané nebo Dánové, nemluvě třeba o Němcích nebo Francouzích,“ řekl Rath.

Další oblastí jsou platy zdravotníků. Pro Ratha je nepředstavitelná představa jejich snižování. „Platy jsou pro mě velmi posvátné,“ doplnil Heger. Podle něj se bude muset v budoucnu zvyšovat zdravotní pojištění. Zvýší se určitě podíl OSVČ, ale nebude to v příštím roce.

„Pro nás by bylo velmi nepřijatelné, pokud bychom měli řešit finanční situaci systému prodlužováním lhůty splatnosti,“ řekl v OVM prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Obává se toho, že klíčem k řešení je cenový předpis pro rok 2011. Platby musí být v rovnováze s příjmy. Pokud se budou prodlužovat lhůty splatnosti, tak nezbývá nic jiného, než aby i zdravotnická zařízení začala také prodlužovat lhůty splatnosti svým dodavatelům, kteří budou reagovat navýšením cen. Takhle by se akorát zhoršila efektivita systému.

Každý majitel ordinace, každý ředitel nemocnice bude muset šetřit. S více penězi od pojišťoven nikdo počítat nemůže. Ty už teď sahají do rezerv. Kdo škrtat podle ministra nedokáže, buď svoje služby omezí nebo přímo skončí. Ohroženy by mohly být hlavně menší ordinace.

Pojišťovny nechtějí prodlužovat platby, ale rovnou je sníží. Zdravotnická zařízení se tak budou muset zadlužovat nebo se dramaticky sníží zdravotní péče, uvedl Rath. Nové technologie ve zdravotnictví by měly regulovat pojišťovny. Ministr Heger chce také obnovit mezistranické diskusní kulaté stoly a stojí i o účast sociálních demokratů.