Chtěli letět do Malawi, ve Frankfurtu je nepustili ani do letadla

Praha – Asociace cestovních kanceláří ČR a ministerstvo zahraničních věcí upozorňují turisty na možné nesnáze při cestě do zemí s vízovou povinností. Reagují tak na případ dvojice českých turistů, kteří se na internetových stránkách ministerstva zahraničí dočetli, že při cestě do jihoafrického Malawi si stačí vyřídit potřebné vízum až po příletu. Na frankfurtském letišti, odkud měli do Afriky cestovat, je však nepustili do letadla. Malawi totiž do rezervačního systému nenahlásilo, že Češi si můžou vyřídit vízum až na místě.

Informace, které pro odbavované cestující při výletu do té či oné země plynou, čerpají letecké společnosti z rezervačního systému. Případ dvou turistů směřujících do Malawi však ukazuje, že se častokrát nezáměrně rozcházejí s oficiálními údaji. „Letecká společnost nás odmítla odbavit s odůvodněním, že v pasech nemáme platné vízum a odmítli naše námitky, že vízum se dá zařídit až po příletu do země,“ popsal situaci ve frankfurtské letištní hale turista Jan Brabec.

Cestovatelé ze zkažené dovolené nejdříve vinili internetové stránky ministerstva. To však vinu odmítlo s tím, že informace pravidelně aktualizuje a i v tomto případě jsou platné. „Prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Harare, který přímo u příslušných orgánů v Malawi ověřil, zda stále je vízum možné získat na hraničním přechodu, nám bylo potvrzeno, že ano,“ uvedl mluvčí ministerstva Jiří Beneš.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo upozorňuje, že informace je vždy lepší si ověřit přímo na ambasádě dané země a před exotičtější cestou mít raději všechna víza a povolení v pořádku ještě před odletem. Ke změně údajů v rezervačním systému navíc stále nedošlo. „Dnešního dne je ještě ta informace taková, že Češi musí mít vízum dopředu, to znamená, že pokud by někdo jiný letěl dneska stejnou cestou, jakou letěli ti pánové, tak by dopadl stejně,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.