Bouřky v Česku - kroupy zasypaly střední Čechy i Prahu

Praha - Nad Prahou se v neděli pozdě večer přehnaly dvě vlny bouřek doprovázené kroupami. Podle informací pražské záchranné služby bylo zraněno šest lidí, hlavně v pražské čtvrti Krč. Prudký déšť si během noci a rána vyžádal 130 výjezdů hasičů. Hasiči především odčerpávali vodu ze sklepů a odstraňovali spadané stromy a větve. Stejná situace platila i na Mělnicku a Neratovicku, bouřky rovněž zkomplikovaly železniční dopravu.

Bouřka přišla do Prahy kolem deváté hodiny večer a trvala přes půl hodiny. Druhá vlna deště přišla kolem půlnoci. Kroupy během čtvrt hodiny polámaly stovky stromů, rozbíjely skla v oknech, ničily tašky na střechách a také fasády domů. Pamětnicí tak silné krupobití nepamatují. „Poslední krupobití bylo před 13 lety a to bylo podstatně menší, protože nerozbíjelo okna a jenom lehce ničilo střechy na rozdíl od toho včerejšího,“ uvedl místostarosta Prahy 11 Jiří Maixner.

Voda zaplavila vestibul metra Můstek

Noční bouře nad Prahou (zdroj: ČT24)

Kroupy způsobily i několik úrazů. Podle mluvčí pražské záchranné služby bylo patrně nejvážnější poranění muže, na něhož spadlo střešní okno - rozbité sklo mu poranilo nohu a bylo příčinou tepenného krvácení. Další muž utrpěl úraz hlavy. Zraněny byly i čtyři ženy, a to na hlavě a po pádu na zádech.

Hasiči kvůli bouřce zasahovali v celé metropoli, především pak v okolí Vltavy, v centru Prahy, na Chodově a v Libuši. „Nejvíce byla postižená část Vinohrad, Praha 5, Praha 4, Krč, Libuš, Chodov a Jižní Město,“ uvedla mluvčí pražského hasičského záchranného sboru Pavlína Adamcová. Zaměstnávaly je hlavně zatopené sklepy, podle svědků voda natekla i do vestibulu stanice metra Můstek v centru Prahy, odkud se musela vyčerpávat. Divadlu ABC zatopila voda šatny, sklad dekorací a technické prostory. Škoda půjde do stovek tisíc korun. Zateklo i do suterénu divadel Minor a v Dlouhé.

Bilance pojišťoven: Tisíc pojistných událostí

Praha také hlásí nejvíce pojistných událostí a počet poškozených vozidel v hlavním městě se odhaduje na několik tisíc. Nahlásit škodu pojišťovnám nebylo dnes vůbec jednoduché. Řidiči na spojení s operátorem čekali desítky minut i hodiny. Linky kolabovaly, i přesto, že pojišťovny posílily počty operátorů. Podle Dagmar Koutské z odboru komunikace České pojišťovny evidují již 1 300 pojistných událostí. „Lidé nejčastěji hlásí poškozené automobily z krupobití, rozbitá skla, poškozené střechy, kapoty, karoserie. Z pojištění staveb a domácností jsou to pak rozbité střešní krytiny a následné zatečení, rozbitá okna,“ uvedla Koutská.

Lidé podle ní mají několik možností. V případě poškozených domácností vše nafotit, v případě automobilů buď škodu nahlásit na lince klientského servisu, nebo si nechat vůz prohlédnout na některém z pražských prohlídkových míst. Pojišťovny vyzývají ty motoristy, kteří mají poškozenou jen karoserii, aby byli solidární a s opravou kvůli řidičům s rozbitými skly nepospíchali.

Bouřka řádila také na Mělnicku, odřízla i hřbitov

Ve středních Čechách bouřka udeřila zejména na Mělnicku a v okresech Praha-východ a Praha-západ. Větrná smršť přidělala práci i energetikům, podle mluvčího skupiny ČEZ Martina Pavlíčka byly dnes ráno bez proudu desítky až stovky domácností v oblasti mezi Neratovicemi a Mělníkem. I zde hasiči vyjížděli k popadaným stromům a čerpali vodu ze sklepů a garáží. Lagunu čerpali z křižovatky v Chlumíně na Mělnicku nebo u benzinové stanice v Kokořínské ulici v Mělníku.

Na některých mělnických ulicích srazila větrná smršť stromy na zaparkovaná auta. Mnoho popadaných a nezajištěných stromů leží také na hřbitově svatého Václava v Pražské ulici, strážníci ho proto museli do odvolání pro veřejnost uzavřít. Částečně je uzavřen i park Na Polabí, spadlé stromy jsou i v parku u Masarykova kulturního domu. Poškozena byla rovněž řada dopravních značek. Podobné problémy hlásí i Neratovice, vítr tam pokácel například patnáctimetrové stromy v Kojetické ulici nebo stožár elektrického vedení.

Železnice pod větvemi stromů

Bouřka působila potíže i na železnici, několik tratí bylo kvůli popadaným stromům mimo provoz. Přerušeny byly některé úseky Posázavského pacifiku a u Všetat hlavní trať z Ústí nad Labem do Kolína. Cestující jsou přepravováni náhradní autobusovou dopravou, totéž platí i pro úsek Mšeno–Skalsko (trať Mladá Boleslav – Mělník). Na trati z Prahy do Plzně mezi stanicemi Zdice a Hořovice přerušil dopravu výpadek napájení zabezpečovacího zařízení. Během dne by měl být provoz na všech úsecích obnoven.