Lékaři chtějí výrazně přidat, jinak hromadně odejdou

Praha – Mzda začínajícího lékaře by měla být oproti dnešním tabulkám dvojnásobná, mzda zkušeného specialisty by se měla ještě zdvojnásobit. Navrhuje to Lékařský odborový klub. Podle jeho představitelů hrozí při nesplnění těchto požadavků hromadným odchodem lékařů z nemocnic. Návrhy odborářů by pro mladé lékaře znamenaly hodinový výdělek 200 korun místo současných 100 korun, měsíčně potom asi 35 tisíc. Zkušení doktoři by měli dostávat za hodinu 400 a za měsíc 72 tisíc korun. Ministerstvo zdravotnictví sice požadavky lékařů chápe, podle ministra Hegera ale na konci roku bude chybět ve zdravotnictví až deset miliard korun. Lékařům tak naopak hrozí, že budou dostávat ještě méně peněz než dnes.

Odboráři vztahují platy lékařů k průměrnému platu v zemi, nastupující absolventi by měli dostávat průměrný plat znásobený o 1,5, pokročilí odborníci trojnásobek. „Myslím, že za tak těžkou práci to je 'při podlaze',“ komentoval návrhy šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Po dnešním setkání s ministrem Engel vyjádřil uspokojení, že Heger (chce hledat možnosti, jak řešit platové požadavky nemocničních lékařů. „Pan ministr řekl, že naše důvody chápe, jen upozornil, že finanční situace je nyní obtížná. Slíbil, že se pokusí hledat jakékoli možnosti, jak by se alespoň část našich požadavků dala uspokojit,“ řekl Engel. K dalšímu jednání nad analýzami se oba znovu sejdou za čtyři až šest týdnů.

Stejně jako v Evropě

Podle Engela se podle průměrné mzdy vypočítávají platy lékařů i v dalších evropských zemích. „Není to o přepočítávání eura a jiných valut na naše – že chceme stejné peníze jako oni. Chceme proporcionálně stejně jako v zemích na západ od nás. Tam se to pohybuje od tří až po pětinásobek, takže i v tomto čísle je zřejmé, že se pohybujeme při dolní hranici,“ přiblížil Engel, který se chystá jednat o možném zvýšení platů lékařů s ministrem zdravotnictví. Českým zdravotníkům se výrazně nezvyšovaly platy ani v době hospodářské prosperity. „Měli jsme si o ně říct dřív – čekáme už 21 let,“ řekl Engel.

Podle odborářů by nesplnění požadavků mohlo vyústit ve velkou krizi zdravotnictví. Na 2,5 tisíce z celkových 16 tisíc je ochotno podat na konci roku výpověď, nedostanou-li výrazně přidáno, vyplývá z vyjádření Lékařského odborového klubu. I sami odboráři připouštějí, že by případná vlna odchodů byla mírnější, nikoli však bezvýznamná. „Můžeme spekulovat, zda by všichni, kdo nám vyjádřili podporu, pak skutečně ten akt udělali,“ podotkl Engel. Odbory navíc chystají velkou propagaci zvýšení platů.

Ministr: Zdroje nejsou

Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl v Otázkách Václava Moravce, že ve zdravotnictví chybí deset miliard. Na splnění požadavků na zvýšení mezd tak nebude mít stát dost peněz. Ačkoli odbory ministrovo tvrzení odmítají, Heger je přesvědčen o tom, že na vyšší mzdy nebude – přestože sám souhlasí, že platy lékařů jsou velmi nízké. „Řada ministrů je odsouvala – že bude jednou lépe. Bohužel těch deset miliard teď chybět bude,“ řekl ministr.

Leoš Heger připustil, že se bude snažit alespoň část peněz, které lékaři chtějí, najít. „Nějaký kompromis bude,“ slíbil. Zároveň ministr věří, že se od příštího roku skutečně podaří platy zvyšovat.

Zvýšení platů by ovšem mohlo zabránit dalším odchodům lékařů do zahraničí. Těch podle Engela už dnes chybí asi 700, práci v jiných zemích hledá zhruba 300 dalších.