Dohra volby ombudsmana – kandidát Bok podává ústavní stížnost

Brno - Neúspěšný kandidát na ombudsmana John Bok podal ústavní stížnost, v níž označuje volbu ochránce lidských práv za neregulérní. Ústavní soud tak bude muset červencovou volbu, během níž se poslancům nepodařilo vybrat nástupce Otakara Motejla, přezkoumat. Bokovi vadí kandidatura předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Ta podle některých právníků jakožto aktivní soudkyně na ombudsmana kandidovat nemohla. Podle Bokova vyjádření to celou volbu zneplatnilo.

Bok také požádal Ústavní soud o to, aby vydal předběžné opatření, jímž by zamezil nové volbě ombudsmana, dokud nebude stížnost projednána. Soud má podle Boka vrátit situaci do původního stavu před první volbou, která by se tak opakovala, ovšem bez Brožové. Bok se přitom neobává toho, že stížnost výběr nového ombudsmana zdrží, jde podle něj o principy. „Buď se budou dodržovat zákony, nebo budeme uvažovat o tom, jestli se něco udělá rychleji nebo pomaleji,“ řekl Bok.

Na ombudsmana v červenci kromě Boka a Brožové kandidovaly také bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová a exposlankyně ODS Eva Dundáčková. Do druhého kola v Poslanecké sněmovně postoupily Dundáčková se Šabatovou, žádná však nezískala dostatek hlasů ke zvolení. Do očekávané druhé volby vyšle znovu dva kandidáty Senát, další dva nominuje prezident. Senát o svých kandidátech rozhodne zřejmě 25. srpna.

Bok zpochybnil Brožovou už před volbou

Bok zpochybňoval volitelnost Brožové už před hlasováním v Poslanecké sněmovně, podobně jako někteří politici. Brožová argumentovala tím, že pokud by byla zvolena, okamžitě rezignuje a současně ji ministr spravedlnosti dočasně zprostí výkonu funkce soudce. Kandidaturu Brožové označil za bezproblémovou i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Brožová nakonec neuspěla, získala jen šest hlasů poslanců. Jednou z příčin mohlo být právě zpochybňování její volitelnosti. Podle části právní obce je funkce soudce ze zákona neslučitelná s funkcí ombudsmana. I kdyby se Brožová funkce soudce vzdala, přestala by být soudkyní až po třech měsících, což by v případě zvolení ombudsmanem bylo příliš pozdě. Oponenti naopak tvrdili, že takový výklad zákona odporuje právu na přístup k veřejným funkcím.

Brožová podle Boka neměla být mezi kandidáty, z nichž vybírala Poslanecká sněmovna, ale ani mezi jmény, z nichž původně volil své kandidáty Senát. Tam Brožová podle Boka odčerpala hlasy například bývalé ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové a současné zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové. Obě se také ucházely o senátorskou nominaci, avšak neuspěly.

Iva Brožová
Zdroj: ČT24