V Kolumbii havarovalo při přistání letadlo, zemřel jeden člověk

Bogota - Úder blesku rozlomil na tři části kolumbijské dopravní letadlo typu Boeing 737 se 131 lidmi na palubě. Elektrický výboj zasáhl letoun těsně před dosednutím na letiště karibského ostrova San Andrés. Jedna cestující nehodu nepřežila. Dalších 114 lidí utrpělo zranění, u pěti se jedná o zranění vážnější.

Stroj startoval z kolumbijské metropole Bogoty a havaroval krátce před 02:00 místního času. V oblasti přistání byla v té době prudká bouřka. Pilot i svědci citovaní v kolumbijských médiích řekli, že těsně před přistáním do letadla uhodil blesk. Podle pilota to bylo 80 metrů před přistávací dráhou. Letadlo se rozlomilo na tři kusy.

Policista, který byl v době neštěstí na objížďce poblíž čela přistávací dráhy, řekl, že slyšel ohlušující ránu a viděl, jak letadlo zasáhl blesk. Stroj skončil v troskách v polovině dráhy. Jen „zručnost pilota zabránila ve srážce letounu s letištěm“, prohlásil velitel kolumbijského letectva v Karibiku plukovník David Barrero. S definitivním určením příčiny neštěstí úřady čekají až na výsledky vyšetřování.

V Kolumbii havarovalo letadlo (zdroj: ČT24)

Přes hrůzostrašně vypadající trosky si samotný pád a rozlomení letadla nevyžádalo žádnou oběť na životě. Jedinou obětí neštěstí byla nakonec 65letá žena, která zřejmě utrpěla infarkt a zemřela při převozu do nemocnice. To, že je jen jedna oběť, „je zázrak, za který musíme děkovat bohu“, řekl guvernér ostrova Pedro Gallardo.

Podle agentur bylo na palubě 125 cestujících a šest členů posádky. Mezi cestujícími byli i cizinci. Podle dosavadních zpráv jde o Američany a Brazilce. První částečný seznam raněných, který zveřejnily kolumbijské weby, neobsahuje žádné česky znějící jméno.

Provoz na letišti byl až do odvolání zastaven a letadla, která tam směřovala, byla přesměrována na letiště v hlavních městech Panamy a Nikaraguy, odkud je to na ostrov blíž než z Kolumbie.

Na palubě letounu bylo 125 cestujících a šestičlenná posádka. Ve srážce letounu s letištěm zabránila zručnost a zkušenosti pilota, prohlásil velitel kolumbijského letectva v Karibiku plukovník David Barrero.