Kovářová nakoupila hodinky za statisíce. Pospíšil neví, co s nimi

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil řeší, jak naložit s hodinkami, které mu na úřadě zanechala jeho předchůdkyně Daniela Kovářová. Ta jich za stovky tisíc korun nakoupila celkem čtyřiatřicet s tím, že poslouží na reprezentativní účely. Hodinky ale staronový ministr rozdávat nechce, považuje to za plýtvání. „Fakt nevím, co s tím mám dělat,“ řekl Pospíšil deníku Právo.

„Hodinky v hodnotě několika desítek tisíc korun těžko můžeme rozdávat, takže uvidíme,“ uvedl Pospíšil, jenž prý uvažuje nad tím, že by se osmnáct výrobků značky Prim zpeněžilo a finance následně použily na charitu.

Problémem je, že drahé dary byly nakoupeny z peněz ministerstva spravedlnosti. „Musím zjistit, co mi umožňuje zákon, a podle toho budu postupovat,“ sdělil Pospíšil. Nápadu prodat hodinky nenahrává ani fakt, že na jejich zadní straně je vyryté logo ministerstva spravedlnosti.

Hodinky stály celkem 393 tisíc korun, přičemž ty nejlevnější typy sedm a nejdražší dvaatřicet tisíc. Podle Kovářové byl jejich nákup v „naprosto cenových relacích“, jaké mají na dary i jiná ministerstva. Bývalá ministryně jich stačila rozdat šestnáct, až na tři případy ale není známo komu.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Veroniky Ludvíkové u některých není v dokumentech uvedeno nic, u několika dalších je alespoň zmíněno místní určení. „Například pracovní cesta na Slovensko, do Lucemburku, konference v Brazílii,“ přiblížila Ludvíková. Pár dalších kusů pak dostali členové policejní ochranné služby za přípravu a realizaci profesionálního výcviku pro chráněné osoby.

Kovářová svůj postup hájí. „Šlo o protokolární dary, které kupuje ministerstvo pravidelně. Co s nimi bude dál, to je na úvaze pana ministra a naprosto respektuji, jak s nimi naloží,“ řekla současná ředitelka Justiční akademie.

  • Hodinky Prim autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1441/144027.jpg
  • Ministerstvo spravedlnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/931/93037.jpg