Část vedení ČSSD je proti, aby Rath kandidoval na šéfa strany

Praha - Názor bývalého šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, že by se novým předsedou strany mohl v budoucnosti stát středočeský hejtman David Rath, vyvolal ve straně spory. Proti kandidatuře Ratha se postavilo několik představitelů strany. Například místopředseda strany Milan Urban v médiích pronesl, že hulvátský styl Ratha prohrál ČSSD volby. Rath na to reagoval tím, že mu Urban závidí jeho politický úspěch.

„Pravděpodobně nervově neusnesl, že mě včera (v neděli) Jiří Paroubek označil za jednoho z možných kandidátů na předsedu strany,“ uvedl hejtman. Doplnil, že by měl Urban okamžitě přestat s osobními útoky mezi představiteli strany, neboť ji takové chování poškozuje. V opačném případě by měl rezignovat na všechny stranické funkce.

Rath si neodpustil poznámku na Urbanovu adresu, ve které ho nepřímo obvinil z toho, že mu jde pouze o funkci. „Většinou platí, že čím míň jsou tito lidé vidět na veřejnosti, čím míň jsou pracovití, čím míň třeba vystupují ve sněmovně, vystupují v médiích, tak o to jsou aktivnější v nějakém vnitrostranickém lobbingu a vnitrostranickém šmejdění. Těmto lidem jde často pouze o to, udržet nějakou lukrativní pozici, se kterou pak mírně obchodují, tu ve prospěch ČEZ, tu ve prospěch někoho jiného,“ prohlásil Rath.

ČSSD nemá svého předsedu od květnových voleb, po kterých na funkci rezignoval Jiří Paroubek. Až do jarního sjezdu by ji měl vést statutární místopředseda Bohuslav Sobotka. Ten o funkci šéfa sociální demokracie projevil zájem, stejně jako hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Urban ale není jediným představitelem strany, který Rathovu nominaci odmítá kvůli jeho vystupování a chování. Právě politický styl blízký Rathovi podle jihomoravského hejtmana a kandidáta na předsedu strany Michala Haška odradil voliče od ČSSD. „Pokud chceme uspět v komunálních a senátních volbách, musíme lidem nabídnout nejenom kvalitní a odpovědný program, ale také nový, méně konfrontační styl politiky. A ten dle mého názoru pan Rath nesymbolizuje, spíše naopak,“ sdělil místopředseda strany Roman Onderka. Podle dalšího z místopředsedů Zdeňka Škromacha straně nepomáhají výroky, jako byl ten Paroubkův. „Myslím, že tyto souboje by si měli kluci nechat až po volbách,“ řekl Škromach.

Dalšího kandidáta navrhl v neděli v televizním vysílání bývalý šéf strany Paroubek. Prohlásil, že Rath patří do skupiny lidí, kteří by měli uvažovat o tom, jestli se někdy v budoucnu nestanou předsedou sociální demokracie. Rath tuto nominaci ještě v neděli odmítl. Připustil ale, že by mohl usilovat o funkci místopředsedy.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24