Bouřky naštěstí nedorazily, sever Čech pokračuje v úklidu

Praha - Varování meteorologů před dalšími silnými bouřkami se naštěstí nenaplnilo a Česko má za sebou klidnou noc. Na severu Čech tak pokračuje úklid a sčítání škod po záplavách ze začátku měsíce, které devastovaly Liberecký a Ústecký kraj. Velká voda za sebou nechala pět mrtvých, dva lidé se ještě pohřešují. Bez pitné vody je na severu Čech pořád asi 1350 lidí, bez plynu pak 361 domácností. Na čtyřech tratích dál nejezdí vlaky. Česká asociace pojišťoven odhadla, že povodně způsobily lidem škodu více než 1,5 miliardy korun. Déšť a záplavy komplikují také sklizeň, zemědělci v Libereckém kraji odhadují škody na 300 milionů korun. Řadu lidí připravila velká škoda o práci či živnost.

V nejhůře postiženém Libereckém kraji voda zaplavila 79 obcí, což je více než třetina kraje. Své domovy muselo opustit na 2000 lidí, 47 z nich je stále v evakuačních centrech, protože se zatím nemají kam vrátit. Další lidé jsou u příbuzných.

V postižených oblastech stále pomáhají vojáci a těžká technika. V Raspenavě budou armádní specialisté pomáhat s dezinfekcí vytopených domů. Ženisté dnes zase začnou stavět provizorní most v Hřensku, který ulehčí dopravě na zničených komunikacích a urychlí odklízecí práce. Už od víkendu stojí provizorní přemostění v Rousínově na Českolipsku a v Chrastavě na Liberecku.

Záchranné práce jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Řada lidí přišla o práci či živnost

V regionu taky přibývá lidí, kteří kvůli velké vodě přišli o zaměstnání nebo živnost. Minulý týden se na úřadech práce zaregistrovalo 32 lidí, kteří jako důvod ztráty uvedli záplavy, z toho 18 bylo živnostníků. Mnozí přitom ztrátu živnosti či práce velmi těžce nesou. Policie na Liberecku už třetí den pátrá po podnikateli z Liberce, kterého velká voda připravila o živnost. Muže viděli lidé naposledy v sobotu v Nové Vsi, rodině se nehlásí.

Stát bude obcím a krajům proplácet povodňové škody jen na majetku, který nelze běžně pojistit,

například silnicích a chodnících. Pokud někdo majetek, například budovu školy či radnice, pojištěný neměl, nedostane na něj od státu ani korunu, uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba. Stát podle něho nebude proplácet veškeré škody, obce a kraje se na nich budou muset podílet. Kolik přesně bude na obnovu škod uvolněno peněz, ještě není jasné, škody se teprve budou muset přesně sečíst.

Množí se ale i případy, kdy lidé tragédie zneužívají. Policie v Libereckém kraji varuje před falešnými sbírkami na podporu lidí postižených záplavami. Podle krajského policejního ředitele Milana Franka už se v ulicích měst objevili lidé, kteří se snaží zneužít situace a nelegálně vybírají na pomoc postiženým. Dárci by proto měli raději poslat peníze na oficiální účty, nebo formou DMS.