Za vydírání firmy Hamé padl trest 8,5 roku vězení

Zlín - Za vydírání potravinářské firmy Hamé uložil dnes Okresní soud ve Zlíně Jiřímu Adamovi z Jihlavy 8,5 roku vězení. Podle obžaloby poslal 46letý Adam do společnosti dopisy a e-maily, kde požadoval vyplacení 300 tisíc eur, později požadavky ještě zvýšil. Vyhrožoval otrávením například dětských přesnídávek. Adam trestnou činnost u soudu doznal, trest se mu ale zdá přehnaný. Proto se zřejmě odvolá k vrchnímu soudu – vzal si lhůtu na rozmyšlenou, stejně učinil státní zástupce. Verdikt proto zatím není pravomocný.

U soudu vypovídali dva experti, kteří zhodnotili stav obžalovaného Adama. Podle psycholožky netrpí muž žádnou duševní poruchou a byl si zcela vědom protiprávnosti a nesprávnosti svého konání. Podle klinického psychologa vnímal Adam vydírání především jako obchod a prostředek k obohacení. Lékař upozornil, že by Adam mohl po propuštění z vězení v trestné činnosti pokračovat.

Adam u soudu řekl, že chtěl získat peníze na uhrazení dluhů, které se pohybují kolem dvou milionů korun. Jednal prý v zoufalství a neměl v úmyslu výrobky skutečně otrávit. Soud mu to ale neuvěřil. „Soud nezaznamenal žádné sebemenší známky lítosti pana obžalovaného nad tím, čeho se dopustil. Snad si ani neuvědomuje, jaké to mohlo mít dalekosáhlé následky. Obžalovaný to bral celé jako obchod,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová. Adam podle ní spíše litoval, že mu plán nevyšel a zůstal bez peněz.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Soud vzal v úvahu i Adamovo předchozí podmíněné odsouzení na půl roku za domácí násilí. Vytýkaného jednání se navíc dopustil ještě ve zkušební době. Podle psychologa má muž sklony řešit náročné situace únikem.

Jiří Adam Hamé vydíral od loňského listopadu do letošního ledna. Peníze chtěl zaslat na konto ve Švýcarsku, které si kvůli tomu zřídil. Přestože se přímo do centra výroby nikdy přímo nedostal, firma se rozhodla své fabriky zabezpečit novým kamerovým systémem.