Pražské služby si za stamiliony najaly Kočkovu firmu

Praha - Společnost Pražské služby, která nedávno vyhrála téměř devítimiliardový tendr na osmiletou údržbu ulic metropole, si za stamiliony najala jako subdodavatele firmu Prostor vlastněnou Janem Kočkou, synem dlouholetého pořadatele Matějské pouti. Technická správa komunikací (TSK), která obří tendr vypsala, se k subdodavatelům Pražských služeb nechce vyjadřovat. Na případ upozornil server Týden.cz.

Představitelé firmy Prostor, kde měl dříve podíl i Václav Kočka mladší, nechtějí své obchodní závazky za peníze z městské kasy příliš rozebírat. Současný předseda představenstva a majitel akciové společnosti Jan Kočka nejprve poznamenal, že Prostor pro Pražské služby zajišťuje jen část služeb v hodnotě zhruba 50 milionů ročně, později se ale o smluvních závazcích odmítl bavit, píše Týden.cz. „Podle našich právníků je ve smlouvě klauzule o mlčenlivosti. Nelíbí se mi ale, že mě zatahujete do nějakých podobných úvah. Za sebe mohu říct, že jsme jen rádi, že můžeme Praze pomoct,“ uvedl Kočka.

Doložkami mlčenlivosti argumentují i Pražské služby. „Po konzultaci s naším generálním ředitelem nebudeme prezentovat žádné informace z oblasti dodavatelsko-odběratelských vztahů naší společnosti, protože bychom porušili ujednání obchodních smluv o nesdělování informací třetím stranám pod nemalou sankcí,“ napsal Týdnu.cz obchodní ředitel firmy Tomáš Kolinger. Většinovým vlastníkem společnosti Pražské služby je hlavní město Praha.

Technická správa komunikací (TSK), která obří tendr vypsala, se k subdodavatelům Pražských služeb také nechce vyjadřovat. „Ten tendr byl vypsán na období následujících osmi let. Dříve byla Praha rozdělena na šest obvodů a o úklid komunikací se staraly různé firmy. Nyní soutěž na celou údržbu vyhrály Pražské služby,“ uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. TSK a Pražské služby smlouvu podepsaly 31. května a od 1. června zajišťují Pražské služby údržbu. Využití subdodavatelů je podle Mrázka možný, je součástí smlouvy.