Mezi Zlínem a Olomoucí bude možná meziregionální železniční doprava

Luhačovice (Zlínsko) - Mezi Zlínem a Olomoucí by v budoucnu mohla jezdit meziregionální železniční souprava. Na nákupu moderního vlaku se shodli hejtmani Zlínského a Olomouckého kraje Stanislav Mišák a Martin Tesařík (oba ČSSD). Projekt přijde na několik desítek milionů korun, regiony na něj chtějí získat peníze z evropských fondů, oznámili to hejtmani po společném jednání v Luhačovicích.

„Zvýší se tak šance napojování na jednotlivé rychlíky, a to ať už z Ostravy nebo od Břeclavi. Nyní se budou zpracovávat zadávací podmínky, co se vlastně přesně chce, v jakém rozsahu a podobně,“ uvedl Mišák.

Vlaky mezi Zlínem a Olomoucí jezdí, nicméně podobný přímý regionální spoj podle Mišáka chybí. Obě krajské samosprávy na společném jednání schválily text memoranda. Musejí jej ale schválit také rady obou krajů. „Projekt musí být zrealizován do konce roku 2013 a proplacen nejpozději do roku 2015,“ doplnil Mišák.

Tesařík upozornil na to, že součástí memoranda je i diskuse o úhradě prokazatelné ztráty. „Dohodli jsme se, že budeme hledat klíč a mechanismus k dělení této ztráty. Zatím není znám dopravce. Ten bude vybrán na základě výběrového řízení,“ doplnil olomoucký hejtman.