Soud zkoumá, zda ředitelka Metropolitní univerzity uplácela

Praha – Obvodní soud pro Prahu 10 se začal zaobírat případem zakladatelky a ředitelky soukromé Metropolitní univerzity Praha. Anna Benešová čelí obviněním z nepřímého úplatkářství, podplácení, zpronevěry a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Benešová měla předat 170 tisíc korun těm, kteří mohli zájmy školy ovlivnit. Zakladatelka školy jakoukoli vinu odmítá. Tvrdí, že neměla nikdy důvod nikoho uplácet a Metropolitní univerzita je její dítě, které by nikdy nepoškodila. Hrozí jí až osmiletý trest.

Podle obžaloby je dostali mimo jiné ředitel jedné střední odborné školy v Praze a jeho zástupce. Metropolitní univerzita chtěla, aby vyhověli dodatkům ke smlouvám o nájmu prostor své školy. 50 tisíc měla zase dostat pracovnice Krajského úřadu v Hradci Králové, kde má univerzita pobočku, a 100 tisíc mělo putovat do kapsy radnímu Prahy 3 Pavlu Hurdovi.

Státní zástupce Marek Bodlák:

„V podstatě se jednalo o stejný způsob předávání peněz: byly založeny v obálce, v nějaké tašce s prospekty.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Protikorupční policie také dospěla k závěru, že Anna Benešová opravovala své nemovitosti na náklady školy – celkem na to měla použít 65 tisíc korun. Měla také vyplatit zaměstnancům univerzity 1,5 milionu na odměnách, peníze ovšem vyúčtovala jako cestovné. Několika desítkám studentů údajně navíc odpustila roční školné, protože pro ni mohli být prospěšní, čímž školní kasu připravila o více než půl milionu korun.

Benešová se hájila 4 hodiny

Benešová se hájí tím, že její škola má pro určité skupiny studentů nastavený systém bezplatného studia - například pro příbuzné všech zaměstnanců a členů statutárních orgánů fakulty či pro lidi z institucí veřejné správy. S pražským magistrátem prý měla univerzita dohodu, že na ní mohou jít každý rok bezplatně studovat tři úředníci kvůli doplnění erudice.

Škole tím prý žádná škoda nevznikla, naopak MUP díky systému údajně vydělala přes 50 milionů korun, protože jí takoví studenti dělali dobrou reklamu, sháněli nové zájemce o studium nebo distribuovali propagační materiály. „Takový systém mají i jiné školy, tak nevím, proč se to v tomto případě kriminalizuje,“ podotkla Benešová.

Původně byla obviněna také z podvodu, státní zástupce ale toto trestní stíhání zastavil. Benešovou loni zatkla policie přímo na ulici, když mířila na ples školy. Měsíc potom strávila ve vazbě. Ředitelka Metropolitní univerzity po celou dobu jednoznačně odmítá, že by udělala cokoli protiprávního.