Praha připravila novelu loterijního zákona, nechce čekat na vládu

Praha – Vláda nijak nespěchá s regulací hazardu, s plánem na omezení tzv. videoterminálů tak přišlo pražské zastupitelstvo. Připravilo návrh zákona, který by měl změnit regulaci těchto typů herních zařízení. V současnosti jejich provoz schvaluje ministerstvo financí, obce s jeho rozhodnutím nemohou nic udělat. Hlavní město ale zřejmě v Parlamentu nenajde dostatečně širokou podporu. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Gazdíka budou poslanci druhé největší vládní strany raději čekat, až se svým regulačním návrhem přijde vláda.

Problém návrhu pražského zastupitelstva spočívá podle Gazdíka v jeho nedokonalosti. „V návrhu se říká 'videoloterijní terminály a jiná podobná zařízení' – což není žádným způsobem definováno. Kromě toho to neřeší problematiku kasin a další regulace podobného hazardu,“ řekl Gazdík. Dodal, že komplexnější vládní návrh novely zákona by se měl k poslancům dostat v září, schválen by mohl být do konce roku. Novela by měla řešit problematiku videoterminálů. Navázat by na něj měl docela nový zákon, který ale má podle ministerstva začít platit až v roce 2013.

Pražskému zastupitelstvu a především jednotlivým městským částem, které se musí potýkat s dopady života notorických hráčů, se ovšem už nechce čekat. Magistrátní novela počítá s tím, že by obce vyhláškou přesně určovaly místa, kde se můžou videoterminály provozovat – tím by se tak podle předkladatelů snížil jejich počet mimo kasina a herny. „Jsme v situaci, že stále můžeme regulovat pouze a jedině výherní hrací přístroje. Proto budu předkládat znovu tu samou právní úpravu,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek.

Rozhovor s D. Mlejnským, P. Gazdíkem, K. Koryntou (zdroj: ČT24)