Policie viní 21 lidí z pěstování marihuany za 100 milionů ročně

Praha - Celníci a policisté počátkem srpna dopadli a obvinili 21 lidí, které podezírají z pěstování a distribuce marihuany. Podle vedoucího Celní protidrogové jednotky Pavla Hoffmana a šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha vyvážel údajný gang velkou část produkce za hranice. Skupina byla podle nich schopna vyrábět až 1 400 kilogramů drogy ročně, za což mohla inkasovat zhruba 100 milionů korun. Zvláštní tým celníků a detektivů na případu pracoval asi půl roku. V rámci operace s krycím jménem Canh odhalili osm plně vybavených velkokapacitních pěstíren konopí a zhruba 34 tisíc rostlin.

Všichni zadržení jsou podle Frydrycha Vietnamci, policie je obvinila z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dvanácti stíhaným hrozí v případě odsouzení deset až 18 let vězení. Dalším devíti, kteří údajně působili v pěstírnách jako zahradníci, hrozí dvouletý až desetiletý trest. Obvodní soud pro Prahu 4 poslal všechny obviněné z výjimkou jednoho do vazby. Podle celníků a policistů z protidrogové centrály se podařilo zatknout špičky největší organizované skupiny pěstitelů a prodejců marihuany v Česku. „Hlavní organizátoři byly osoby, které zde mají trvalý pobyt. Obývali byty v centru Prahy a dalších měst,“ dodal Hoffman.

Celníci a policisté odhalili osm velkokapacitních pěstíren

Podle policie lze předpokládat, že budou zadrženi ještě další lidé. Už nyní byli kromě jedenadvacetičlenné skupiny dopadeni také čtyři lidé v zahraničí. Podle Hoffmana putovala marihuana zejména na Slovensko, do Rakouska a Maďarska. Skupina byla vysoce organizovaná, profesionalizovaná a využívala konspirativních metod a bezpečnostních opatření. Kurýry údajně například doprovázeli lidé, kteří se starali o to, zda je někdo nesleduje.

Pěstírny byly v obcích Starý Plzenec, Tachov, Nýřany, Přimda, Třemešné-Bezděkov (vše Plzeňský kraj), Horoušany u Prahy, Chotěboř na Havlíčkobrodsku a Havlíčkův Brod. Při domovních prohlídkách u hlavních organizátorů policisté zajistili dva kilogramy sušené marihuany, 40 mobilních telefonů, deset notebooků, deset digitálních vah, přes dva miliony korun a luxusní auta Audi nebo BMW.

Hoffman s Frydrychem upozornili na dvě věci, které v podobných případech nebývají obvyklé. „V poslední době, zejména v rámci tohoto případu, bylo zjištěno, že jako kurýři již nejsou najímáni občané České republiky, případně dalších států Evropské unie, ale zcela výhradně to byli občané Vietnamu,“ řekl Hoffman. Podle Frydrycha byli také nově zahradníky lidé, kteří již měli zkušenosti s pěstováním konopí a byli za svou práci placeni. Přišli si až na 2 000 eur, tedy asi 50 tisíc korun. „Nezaregistrovali jsme trend, který byl v minulých letech, že v roli zahradníků v pěstírnách fungovali lidé na hranici vykořisťování,“ dodal Frydrych. Někteří zahradníci podle něj dokonce měli zkušenost z pěstíren z jiných evropských států, například z Velké Británie.

Marihuana
Zdroj: ČT24