V Praze se mění jízdní řády některých linek MHD, metro pojede déle

Praha - Pražané mají dnes v noci poprvé možnost využít prodlouženého provozu metra. O celou hodinu déle budou jezdit soupravy na trase A. Na zbývajících dvou linkách prodlouží vlaky provoz o 50 minut. Na metro budou navazovat tramvaje i autobusy. Na lince B bude jezdit také častěji, všechny spoje budou nově zajíždět až do konečných stanic. Změny se nevyhnuly ani některým tramvajím a autobusům. Úpravy zlepší návaznost spojů, uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD.

O prázdninách ovlivňovaly jízdní řády mnoha linek MHD výluky, od 1. září se jízdní řády metra a některých tramvají a autobusů změnily trvale. Například tramvaje číslo 14 v úseku Lazarská - Zborovská nově v obou směrech jedou přes zastávky Myslíkova a Jiráskovo náměstí. Změny čekají také linky 15, 21, 25 či 26.

Od září se také opět změnila dopravní situace na Letné, kde nadále vzniká tunel Blanka. Obnoven je tramvajový provoz mezi Špejcharem a Vítězným náměstím. Do 1. října ale ještě zůstane mimo provoz trať mezi Prašným mostem a Brusnicí.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Tramvaje

Mezi nejdůležitější změny v autobusové dopravě podle Drápala patří to, že linka 102 bude jezdit v úseku Nádraží Holešovice - Kobylisy celý den a po celý týden.

Autobusy (výběr nejdůležitějších změn)

Kromě posílení provozu metra o víkendech, které poprvé od pátku a soboty 3. a 4. září pojede o 50 až 60 minut déle a na něž budou navazovat denní tramvaje a většina městských denních autobusů, se bude také posilovat linka B. Nově pojedou do konečných stanic všechny spoje. Vlaky na ní také v ranních a odpoledních špičkách a přechodových obdobích pojedou častěji. Mezi 6:00 a 9:30 to bude jednou za dvě minuty a 20 vteřin, mezi 13:00 a 20:00 jednou za dvě a půl minuty. Prodloužení provozu bude pražský dopravní podnik stát 37 milionů korun ročně.

Pracovní doba se ale díky novému jízdnímu řádu neprodlouží jen řidičům metra, ale také městských strážníkům. Kontrolovat budou zejména přestupní stanice.

„Jízdní řád je udělán tak, aby se vlaky na jednotlivých linkách potkaly v centru, aby se cestující jenom nedostali z bodu a do bodu b, ale aby mohli i přestoupit,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Na trase C bude od zahájení ranního provozu v pondělí 6. září do plánovaného ukončení denního provozu v úterý 30. listopadu probíhat ve stanici Florenc postupné nahrazování dřevěných pražců betonovými. Mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská tak bude docházet k prodlužování jízdních dob vlaků.

Prodloužení provozu metra
Zdroj: ČT24/Dopravní podnik Praha