Muž, který okradl povodní postiženou rodinu, se sám přihlásil policii

Praha - V policejní cele skončil zloděj, který v Chrastavě na Liberecku okradl jednu z povodněmi postižených rodin o 45 tisíc korun, které dostala jako sociální výpomoc. Muž přitom přijel rodině na pomoc, z vyšetřování ale vyplynulo, že nešlo o neznámého dobrovolníka, nýbrž o muže, který rodinu znal. Policii se nakonec sám přihlásil. Tělo šestatřicetiletého muže, který v neděli 8. srpna sjel se svým vozidlem do řeky Stěnavy v Otovicích na Náchodsku, našli v úterý odpoledne hasiči a policisté při pátrací akci v Polsku. Hasiči tělo muže našli zhruba 13 kilometrů za hranicemi na polské straně, kde bylo zaklíněné v naplaveninách větví. Pomáhat lidem postiženým velkou vodou vyrazila dnes ráno už druhá skupina brněnských strážníků. Ta první se vrátila včera večer z Frýdlantu, kde hlídkovali, aby zabránili rabování a zapojili se také do odklízení následků zkázy a vyprošťovacích prací.

Pětadvacetiletého muže, který měl již v minulosti potíže se zákonem, policie nejdříve sama telefonicky kontaktovala, na telefonát ale nereagoval. Později se však sám přihlásil policii. Za krádež muži hrozí až osm let vězení. Protože se jí dopustil v době živelní pohromy, je trest podstatně tvrdší bez ohledu na výši škody.

Šestou oběť povodní našli v Polsku

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k místu nálezu těla si vyšetřování příčiny úmrtí převzala polská policie,“ uvedla mluvčí náchodských policistů. Úterní pátrací akce se zúčastnili hasiči, policisté i potápěči, které doprovázeli také dobrovolníci z české i polské strany hranice.

Muž s osobním automobilem sjel z nezjištěných příčin do řeky Stěnavy, ve které platil třetí, tedy nejvyšší, stupeň povodňové aktivity. Tok se však nerozlil z koryta řeka a nezpůsobil také žádné škody na majetku.

Přechodem v Meziměstí a Otovicích mohou projet pouze auta s váhou do šesti tun.
Zdroj: ČT24