Na trať z Frýdlantu do Jindřichovic se vlaky vrátí až na konci srpna

Frýdlant (Liberecko) - Vlaky z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem začnou jezdit nejdříve na konci srpna. Provoz na trati zastavily 7. srpna bleskové záplavy, které ji poškodily. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) původně předpokládala, že bude možné dopravu na trati obnovit už dnes. Práce na opravě kolejí zničených záplavami zpomalil ale nedostatek kamene, uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Velká voda odplavila na trati dva metry vysoký násep pod kolejemi na zhruba třicetimetrovém úseku. Kamenivo na nový násep měl dodat kamenolom v nedalekém Krásném Lese, v regionu jsou totiž zcela zničené cesty a není možné ho dopravit odjinud. Jenže v kamenolomu byla na počátku srpna z rozhodnutí báňského úřadu omezena těžba.

Báňský úřad na žádost krizového štábu Libereckého kraje, který kámen potřebuje také na provizorní opravy silnic, souhlasil s rozšířením těžby. Podmínkou ale bylo odčerpání vody z lomu. Hasiči tam proto v pondělí nasadili výkonné čerpadlo schopné odčerpávat 3 500 litrů vody za minutu a další menší čerpadla zapojil i provozovatel lomu. Těžba v lomu tak znovu jede naplno. To by mělo výrazně zrychlit provizorní obnovu zničených silnic na Frýdlantsku i opravy kolejí.

V Libereckém kraji je stále po záplavách zastaven provoz na čtyřech železničních tratích. Na některých úsecích vlaky provizorně jezdí, jinde musí dopravu zajišťovat náhradní autobusy. "Od dnešního dne platí na Frýdlantsku až do odvolání výlukový jízdní řád, cestující ho najdou na internetových stránkách kraje i Českých drah," uvedla vedoucí krajského odboru dopravy Stanislava Jakešová.