Soud bude znovu zkoumat jmenování Kužela v kauze Diag Human

Brno  - Složitý spor o zákonnost jmenování rozhodce Petra Kužela v miliardové arbitráži s Diag Human je zase o krůček dál - Nejvyšší soud (NS) ji totiž může znovu začít zkoumat. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) totiž neuspěl s námitkou podjatosti proti předsedovi senátu Zdeňku Desovi, kvůli které musel NS odročit červencové veřejné jednání. Námitku podjatosti projednal jiný senát NS a označil ji za nedůvodnou. Termín nového jednání ještě není určen.

Náměstkyně ÚZSVM Milada Šípková námitku podjatosti zdůvodnila tím, že Dese údajně ovlivňovala policie. Ve spisu jsou prý zaznamenány dotazy od policie, které úřad nepodkládá za přiměřené vzhledem k tomu, že řízení ještě neskončilo. Ovlivňování se však podle NS neprokázalo. „Není to ani žádná forma nátlaku,“ uvedl mluvčí NS Petr Knötig.

Společnost Diag Human označila postup státu za vědomou a právně neetickou obstrukci a umělé protahování sporu. Podle názoru firmy se tak stát snaží za každou cenu odvrátit soudní rozhodnutí, které by prý mohlo prokázat protiprávnost jednání bývalého vedení ministerstva zdravotnictví a jeho údajnou zodpovědnost za vznik škody velkého rozsahu.

Diag Human: Stát záměrně zdržuje

Terčem kritiky Diag Human byl už v červenci také způsob, jakým ÚZSVM námitku podjatosti podal. „V podstatě jste tímto zmařili jednání,“ uvedl tehdy také soudce Des. Námitku lze podat předem písemně, případně na začátku jednání. Šípková to udělala až poté, co soudce přečetl zprávu o stavu věci a právnička Diag Human uvedla stanovisko firmy. Soud pak nemohl reagovat jinak než tím, že jednání odročil.

Firma míní, že Obvodní soud pro Prahu 6 jmenoval Kužela třetím rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva už dříve vybraní rozhodci. Při jmenování Kužela, prezidenta Hospodářské komory, obvodní soud argumentoval tím, že se obě strany nedokázaly dohodnout. Firma Diag Human to ale popřela.

Kauza Diag Human

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar (za OF), z obchodu sešlo. Firma předloni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. ČR peníze platit nechce, Diag Human naopak věří tomu, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

Krevní plazma
Zdroj: ČT24