Z karlovarského orchestru zřejmě mizely miliony na účet pěveckého centra

Karlovy Vary 18. srpna - Z Karlovarského symfonického orchestru (KSO) zřejmě za minulého vedení odtékaly až miliony korun kvůli úzkému propojení městské příspěvkové organizace a obecně prospěšné společnosti Mezinárodní pěvecké centrum A. Dvořáka. Podezření, vycházející ze starých faktur nalezených v zapomenutých pytlích v sídle orchestru, dnes zveřejnila náměstkyně pro kulturu karlovarského magistrátu Dagmar Laubová. Bývalý ředitel orchestru i pěveckého centra Alois Ježek ale podezření striktně odmítl s tím, že všechny smlouvy byly pro KSO výhodné.

Faktury podle Laubové dokazují jasné propojení příspěvkové organizace KSO a obecně prospěšné společnosti Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka, kde byl Ježek rovněž ředitelem. Obě organizace město finančně podporovalo, podle Laubové ale orchestr zřejmě prodělával na úkor centra a platil i za další nepochopitelné výdaje. Za roky, kdy stál Ježek v čele KSO, tak mohly být zbytečně vynaloženy miliony korun, řekla dnes Laubová.

Na dokumenty, které mají podezření dokazovat, přišel současný ředitel orchestru Zdeněk Vikor při přejímání organizace. „Našel jsem ve sklepě 13 pytlů s dokumenty a začal je postupně probírat,“ řekl dnes novinářům. Bývalý ředitel Ježek ale podezření odmítá. „Je závěrečný dokument mezi mnou a panem Vikorem, podepsaný při předávání, kde jsem ukázal, že všechny smlouvy a spolupráce mezi KSO a centrem byly pro KSO výhodné. Obvinění je naprostý nesmysl a paní náměstkyně to moc dobře ví,“ prohlásil Ježek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle faktur měl orchestr například pěveckému centru hradit náklady na porotce, za ubytování sólistů a podobně. Na smlouvách je dokonce razítko s jedním IČO, ale s oběma organizacemi. „Měla jsem už dříve podezření, že k pochybením dochází. Můj tehdejší návrh na neprodloužení smlouvy s panem Ježkem ale rada zamítla,“ uvedla Laubová, která chce dokumenty předložit radě a zastupitelům a nechat na primátorovi, jestli věc postoupí orgánům činným v trestním řízení. Sama, jak řekla, věří, že bývalý ředitel neměl v úmyslu poškodit KSO.

Karlovarský orchestr
Zdroj: ČT24