V Kytlici mají provizorní most, ale jsou stále bez železnice

Kytlice (Děčínsko) - Lidé z obce Kytlice na Děčínsku, které zaplavila rozvodněná Kamenice, mohou už od včerejška jezdit po novém provizorním mostě. Armáda ho postavila za jediné dopoledne. Obec ale dále zůstává bez vlakového spojení. Železniční trať směrem do České Kamenice je na mnoha místech vážně poškozena a její opravy budou nákladné. Náhradní dopravu tam tak stále zajišťují náhradní autobusy.

Na nádraží v Mlýnech vlaky hned tak zastavovat nebudou. Místní výpravčí  Jana Horáková zatím dává signál k odjezdu mikrobusům. Na náhradní autobusovou dopravu si nikdo z obce Kytlice a Mlýnů zatím nestěžuje. Například ranní autobus pro školáky si prosadili lidé už před záplavami.

„Kdyby jezdily jenom autobusy, možná bychom vystačili, ale trat je trať,“ řekl starosta obce Kytlice Josef Janouškovec (nez. za ODS).

Reportáž a vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Výletníci a houbaři si tak teď užívají pohodlných mikrobusů. Místní lidé se ale železnice vzdát nechtějí. Podle místních je vlakové spojení určitě praktičtější a v zimě by tam mohla mít autobusová doprava velké problémy.

Podle Českých drah záleží pouze na Ústeckém kraji, jakou dopravu si po skončení platnosti současných jízdních řádů objedná. Když řekne vlaky, budou výpravčí dál od nádraží vypravovat mikrobusy, dokud železniční trať nebude v pořádku. Správce železnic tvrdí, že na opravu po povodni prostě být musí. Ústecký kraj tam plánuje nasadit i soupravy Desiro.

Poškozená trať po záplavách
Zdroj: ČT24