Skloubit vysokou a komunální politiku je možné, tvrdí Klasnová

Praha – Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV) chce v podzimních komunálních volbách obhajovat místo zastupitelky na Praze 1. Ráda by dokončila některé projekty a chce mít i dohled na účelné hospodaření městské části, kde jsou podle ní peníze po dvaceti letech vlády ODS vytunelované. Skloubit vysokou a komunální politiku je podle Klasnové reálné, a to na úkor volného času. Škrty v rozpočtu sněmovny v řádu desítek milionů nevidí její místopředsedkyně tragicky – příští rok bude situace pravděpodobně horší.

„Poslanci Věci veřejných plní, co před volbami slíbili – poslanecké náhrady vyúčtováváme a nevyužité náhrady jsme použili již na jeden charitativní projekt v Hodoníně,“ řekla Klasnová. Dalších 160 tisíc teď půjde na oběti povodní. Klasnová začínala v komunální politice a na podzim hodlá opět kandidovat na místo zastupitelky na Praze 1.

Věci veřejné v podzimních volbách nevysílají do boje pouze Kateřinu Klasnovou nebo Karolínu Peake – kandidáty jsou i ministři. Předseda strany Radek John kandiduje v Praze 5, stejně jako ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský. „Být zastupitelem je čestná funkce, je to časově zvládnutelné,“ konstatovala Klasnová. Peníze jsou podle ní na Praze 1 po dvaceti letech vlády ODS vytunelované.

Interview ČT24

Klasnová o své politické kariéře:

„Nyní jsem stále zastupitelkou městské části Praha 1. Je to pro mě srdeční záležitost. Mohla bych být občanům užitečnější kvůli propojenosti vysoké politiky s tou komunální.“


Ministři a poslanci často kumulují funkce a posléze nechodí do sněmovny. Čtvrtina poslanců tak často nejde do práce a přitom bere plný plat. „Otázku sankcí je třeba nějak koncepčně řešit. Je to otázka změny jednacího řádu a změny zákona o platu. Určitě se k tématu dostaneme s vedením sněmovny,“ podotkla Klasnová. Změny už by podle ní mohly nastat od začátku příštího roku. Od té doby už by se také měly danit poslanecké náhrady.

Sněmovna letos již dvakrát zmrazila své výdaje, v březnu svázala 7,4 a v srpnu 29,4 milionu korun. Šetří se hlavně na zahraničních cestách – úspora bude přes 9 milionů. Snížení počtu místopředsedů z 5 na 3 má přinést 1,5 milionu korun. Omezí se také proplácení vnitrostátních letenek. „Těch necelých 30 milionů se tolik v rozpočtu sněmovny, který činí 1 miliardu 180 milionů, neprojeví,“ míní Klasnová. Výraznější škrty by měly přijít pro rok následující.

Klasnová při zasedání
Zdroj: ČT24