Soud potvrdil 32 měsíců ženě, která za trest opařila syna

Brno – Brněnský krajský soud potvrdil trest třiceti dvou měsíců vězení ženě, která týrala a nepřiměřeně trestala svého syna. Při jednom z trestů ho třeba postavila do horké vody, zdravotní následky budou pro chlapce celoživotní. Odvolací soud dnes pouze zmírnil režim výkonu trestu, který si matka odpyká ve věznici s dozorem. Žena z Brna chlapce často bila, nadávala mu, nedostatečně jej krmila a přebalovala. Soudy to hodnotily jako ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby.

Babička týraného chlapce:

„Chodit vůbec nemohl, prožíval strašnou bolest, to šlo poznat na mimice toho dítěte.“

Žena se dnešního jednání nezúčastnila. Její obhájce Milan Kružík zpochybnil některé důkazy, svědectví a hodnocení znaleckého posudku. Oproti názoru státního zástupce tvrdil obhájce, že dokazování je nedostatečné. „Soud se s důkazy náležitě vypořádal. Trest není nepřiměřeně přísný,“ nesouhlasil žalobce.

Telefonát Petra Malého (zdroj: ČT24)

Podle rozsudku se žena o chlapce špatně starala, nadměrně jej trestala a vyžadovala poslušnost neúměrnou věku. Často ho tloukla do té míry, že se mu na těle tvořily podlitiny, minimálně jednou mu zalepila ústa páskou. Týrání vyvrcholilo před dvěma roky tím, že hocha postavila do vany s horkou vodou, a tím mu opařila nohy.

Předsedkyně odvolacího senátu Marie Večeřová:

„Výměra je mírně nad spodní hranicí zákonné trestní sazby od dvou do osmi let odnětí svobody… Přihlédli jsme k tomu, že není dříve trestanou osobou s kriminální minulostí. Náprava může být zajištěna a účel trestu splněn ve věznici s dozorem.“

Žena tvrdila, že si dítě přivodilo popáleniny samo. Znalci se však při procesu u brněnského městského soudu shodli na tom, že si hoch tak závažné poranění sám způsobit nemohl. Jeho babička dlouhodobě upozorňovala na to, že je dítě týráno. Sociální pracovníci ale nemohli najít žádné usvědčující důkazy. Ženě byl chlapec odebrán teprve po opaření nohou. Kvůli svým poraněním musel podstoupit několik plastických operací. Nyní se o dítě stará jeho babička.