Zloději poničili pomník bitvy u Hradce Králové

Hradec Králové – Neznámí vandalové v noci poničili pomník, který připomíná bitvu u Hradce Králové z roku 1866. Podle policie měli zájem hlavně o litinového orla na samém vrcholu čtyřmetrového pomníku. Když se na něj ale pokoušeli vylézt, tak část pomníku spadla na kraj silnice a poškodila se. Po zlodějích zůstal na místě žebřík, ten by mohl pomoci policistům k dopadení pachatelů. Vedoucí památníku Aleš Chvojka odhadl, že škoda může dosáhnout až milionu korun, oprava navíc bude trvat nejméně půl roku.

„Poškozené části pomníku, který před šesti lety prošel kompletní rekonstrukcí, jsme převezli k památníku na Chlum. Nyní budeme zjišťovat rozsah škod, ale odhadujeme to mezi půl a milionem korun,“ řekl Chvojka. Pomník sice byl pojištěný, celou škodu ale pojistka nepokryje. Královéhradecké mezeum tak bude muset část peněz na celkovou rekonstrukci sehnat samo.

Areál bojiště u Hradce Králové je vyhlášen památkovou zónou a v okolí Chlumu je zachováno přes 400 různých pomníků. Útoky vandalů a zlodějů na tyto památky bohužel nejsou ojedinělé. Například v roce 2008 vandal poškodil pomník rakouských dělostřelců z bitvy u Hradce v katastru obce Neděliště. Pachatel na pomníku poničil plastiku dvouhlavého orla a podstavec, tím vznikla škoda za 120 tisíc korun. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Bitvy u Hradce Králové se 3. července 1866 zúčastnilo téměř 440 tisíc vojáků. Tato bitva (která se také někdy nazývá bitva na Chlumu či u Sadové) rozhodla o výsledku celé prusko-rakouské války. Pruská i rakouská armáda v ní utrpěly ohromné ztráty. Bitvu u Hradce Králové rozhodl až příchod 2. pruské armády korunního prince Fridricha Viléma na bojiště.

Rakousko ve dvouhodinovém boji o vrch Chlum ztratilo dosavadní převahu a okolo třetí hodiny byl Chlum obsazen pruskými vojáky. Severní armádě hrozilo obklíčení a úplné zničení; proto zahájila ústup na Moravu. Pruská armáda ji vzhledem k vlastnímu oslabení nepronásledovala.

Poničený pomník bitvy u Hradce Králové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod