Policie dopadla ženu, která měla ukrást kasičku s penězi na povodně

Zákupy - Policisté ráno dopadli ženu, která měla ukrást kasičku s penězi pro oběti povodní. Dvaadvacetiletá žena už se ke krádeži přiznala, vyšetřována bude na svobodě. Zlodějka přišla na benzinovou pumpu v Zákupech na Českolipsku a půjčila si klíč od toalet. Když ho vracela, využila nepozornosti obsluhy a kasičku s penězi odnesla, bylo v ní zhruba 4500 korun. Poté i s penězi odjela směrem na Českou Lípu.

„Měli jsme na vyřešení tohoto případu zvláštní zájem, protože je to opravdu hyenismus. Jak se ukázalo, žena nebyla předtím nikdy trestaná,“ podotkl krajský policejní ředitel v Libereckém kraji Milan Franko.

V Libereckém kraji to nebyla první krádež, kterou policisté po záplavách zaznamenali. Ve vazbě skončili tři cizinci, které dopadla policie minulý týden v úterý v noci v Raspenavě, když navrtávali nádrže automobilů a kradli benzin. Pokusili se vykrást také jeden z domů. Policii na jejich totožnost upozornili všímaví sousedi.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Mužům hrozí za krádež až osmileté vězení, protože se činu dopustili v době živelní pohromy, kdy jsou tresty podstatně tvrdší bez ohledu na výši škody. Dopadení cizinci jsou recidivisté, kteří kradli i doma v Polsku. Dalších pět lidí, které policie chytila při krádežích v Chrastavě, je vyšetřováno na svobodě.

Škody po povodních zaplatí každý trochu

Na povodněmi poničeném severu Čech pokračují úklidové práce. Na obnově se v příštích letech budou podílet obce, kraje i stát. S něčím pomůžou pojišťovny, využít bude třeba i fondů Evropské unie. Tak dopadlo jednání libereckého hejtmana u premiéra. Kdo, kdy a kolik peněz pošle, jisté není. 350 milionů od vlády stačí akorát na úklid.

Například v Bílém Kostelu nad Nisou voda zatopila dvě stě domů, tedy sedmdesát procent obce. Zatím dostala na likvidaci škod 230 tisíc, s pomocí firem uklízí na dluh. Jak to bude s obnovou, nikdo netuší. Obcí navíc od povodně taky teče nový potok. Odvést vodu bude složité a pochopitelně drahé. Sto procent škod nezaplatí nikdo, vzkazuje obci hejtman. Celkové škody totiž sahají až k pěti miliardám.