Skokem do rozvodněné řeky daroval mladík chlapci druhou šanci

Pardubice - Čtyřletému Ondřejovi z Pardubic a jeho rodičům přichystala povodeň životní drama s dobrým koncem. Chlapec spadl při jízdě na kole do rozvodněné Chrudimky, jeho bezvládné tělo plavalo na hladině asi třicet metrů, odkud ho díky své duchapřítomnosti vytáhl kolemjdoucí mladík. Ondřeje převezla záchranná služba do hradecké fakultní nemocnice v kritickém stavu.

Michal Vitásek se svojí přítelkyní právě procházeli po mostě, odkud si spolu s dalšími lidmi všimli v řece malého Ondry. „Upozornila nás starší paní s otázkou, jestli nám to, co plave na hladině, nepřijde jako dětské tělíčko, nebo jestli to je nějaká panenka,“ vypráví klíčový okamžik Ondrův zachránce Michal Vitásek. Pak už šly věci ráz naráz – vrhnul se do rozvodněné Chrudimky, mezitím jeho přítelkyně volala záchranku.

Otec zachráněného chlapce Libor Pivokonský:

„To je pocit, který se nedá popsat, je to naprosto úžasné. Věděli jsme, že může nastat jakákoli varianta, třeba že se už vůbec neprobudí. Život mu zachránilo to, že pro něj ten kluk bez rozmyšlení skočil.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Michal si vzpomíná, že proud byl v tu chvíli velmi silný, chlapce v bezvědomí se i přesto podařilo vytáhnout na břeh. S oživováním pomáhal lékař, který byl v tu chvíli náhodou poblíž. „Okamžitě jsme zahájili srdeční masáž a de facto jsme masírovali celou dobu, než přijela záchranná služba,“ říká zasahující lékař Michal Bartoš.

Ondra se podle doktorů zázračně uzdravuje

Čtyřletého Ondru převzali lékaři hradecké fakultní nemocnice, kde po převozu bojoval o život. Během pár dnů se podle ošetřujících lékařů jeho zdravotní stav jako zázrakem lepšil a nyní je jen otázkou času, kdy se i s rodiči vrátí domů. Přestože ho řeka unášela pět až deset minut, žádné trvalé následky nebezpečná nehoda na chlapci nezanechala. Zdeněk Tušl z královéhradecké fakultní nemocnice vysvětluje, že k přežití chlapci pomohla i studená voda, stejně tak měla vliv na skutečnost, že mozek nebyl nijak poškozen.

„Je to krásný pocit, chlapeček dostal druhou šanci. My jsme udělali, co jsme mohli, on si to teď vybojoval a dál je to už jenom na něm,“ uzavírá příběh se šťastným koncem Ondrův pohotový zachránce Michal Vitásek.

  • Michal Vitásek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1882/188183.jpg
  • Chlapec s maminkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1882/188175.jpg
  • Malý Ondra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1882/188184.jpg