Silnice mezi Hřenskem a Janovem je uzavřená, hrozí sesuv skály

Hřensko (Děčínsko) - Silnice mezi Hřenskem a Janovem je kvůli hrozícímu pádu skalního bloku neprůjezdná, geologové ji uzavřeli. Práce na zajištění skály byla naplánovaná na konec července a provoz na silnici původně neměla omezit, prudké přívalové deště o prvním srpnovém víkendu však zhoršily jeho stabilitu. Podle mluvčího Správy národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova bude uzavřená nejméně do konce srpna.

„Po vyhodnocení zjištěných pohybů musela být silnice z bezpečnostních důvodů uzavřena. Kvůli možnému ohrožení pracovníků provádějících sanaci byly rovněž přerušeny sanační práce,“ dodal mluvčí. Nestabilita skály o objemu 40 metrů krychlových byla známá již dříve, proto správa parku zpracovala žádost a získala prostředky na sanaci z Operačního programu Životní prostředí.

„Po víkendu nainstalujeme na skalní objekt speciální monitorovací systém s dálkovým přenosem dat. Díky tomuto systému bude možné ověřit míru ohrožení životů a majetku. Na základě naměřených údajů budeme o dalším postupu moci rozhodnout nejdříve 31. srpna,“ řekla Zuzana Vařilová, geoložka Správy národního parku.

Právě 31. srpna geologové rozhodnou, dokdy bude muset být silnice uzavřená. Komplikovaná objížďka prodlouží 1,5 kilometru dlouhý úsek mezi Hřenskem a Janovem téměř až o třicet kilometrů. „Jsou dvě možnosti. Buď kaňonem Labe, nebo přes Srbskou Kamenici,“ řekl Salov.