Pomohly školní kurzy první pomoci, říká zachránce chlapce z rozvodněné řeky

Pardubice - Michal Vitásek se svojí přítelkyní Elenou Brabcovou se v jednu chvíli procházeli po mostě, vzápětí zachraňovali čtyřletého Ondru z rozvodněné Chrudimky. Chlapec spadl při jízdě na kole do rozvodněné řeky, jeho bezvládné tělo plavalo na hladině asi třicet metrů. Mladík v rozhovoru pro ČT24 vyzdvihl výuku první pomoci, která jim ve vypjatých chvílích darovala návod na postup při oživování. Chlapec se jako zázrakem zotavuje a je jen otázkou dnů, kdy bude zcela v pořádku.

„Do poslední chvíle jsem si říkal, že to snad nebude chlapec, ale nějaká loutka nebo panenka, jakmile jsem skočil do vody a obrátil chlapce na sebe, bylo to jasné,“ popisuje chvíle student Michal Vitásek. Michal také věří, že kdyby byl na jeho místě v danou chvíli někdo třeba o 20 centimetrů menší nebo o něco horší plavec, záchranu chlapce by měl o dost komplikovanější. „Bylo to složité kvůli kluzkému terénu, byla tam poměrně hloubka a díky rozvodněné řece i silný proud,“ říká Ondrův zachránce a dodává, že šlo snad o osud.

„V tu chvíli se mi promítli v hlavě kurzy první pomoci ze základní školy a začal jsem hned dělat to, co mě učili,“ popisuje Michal okamžiky poté, co společně s přítelkyní dostali tělo chlapce z vody. „Jakmile jsme ho vytáhli, nad ničím jsme neuvažovali. Prostě jsme začali dělat maximum. Pak dorazil pan Bartoš a když řekl, že je lékař pocítil jsem velikou úlevu, že už to není jen na nás,“ dodává Michal s tím, že kolem chodili lidé, ale nikdo nebyl příliš schopen pomoci.

Michal Vitásek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Při otázce, jaké emoce Michal prožíval při celé události i po ní, mladý student tlumeným hlasem přiznává, že při záchraně šlo vše automaticky, ale ve chvílích následujících si oba i s přítelkyní připadali jako ve zlém snu: „Abych pravdu řekl, provádět resuscitaci bylo úplně samozřejmé, ale poté, co přijela záchranka a vše skončilo, popošli jsme trochu opodál, uvědomili jsme si, co se doopravdy stalo. Jen jsme koukali a nevěřili… říkali jsme si, že je to snad zlý sen a že snad dobře dopadne.“

Mladý student přiznal, že je v kontaktu s lékařem, který spolu s nimi oživoval malého Ondru. Vyjádřil i za svou přítelkyni velikou radost z toho, jak se čtyřletému Ondrovi dobře daří.