Rath: Paroubek si vybral špatné spolupracovníky

Praha – Středočeský hejtman a poslanec za ČSSD David Rath se opět vrací do hry. Po rok trvajícím mlčení v rozhovoru pro dnešní vydání MF Dnes vysvětluje, proč jeho tvář nebyla vidět v médiích, co se mu nelíbilo na předvolební kampani své strany, koho bude podporovat na předsedu nebo co si myslí o svém politickém stylu.

„Možná jste si toho všimli, ale já se zhruba na rok před letošními volbami stáhl. Rok jsem se snažil nebýt vidět a mlčet,“ tvrdí Rath s tím, že se tak domluvil s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem. „Jaroslav Tvrdík na mě útočil, že moje vystupování může prohrát volby. No a já jsem řekl: Myslím si opak, ale respektuju váš názor, stáhnu se,“ vysvětluje.

Rath sám přiznává, že jeho styl je tzv. „jestřábí“. „Baví mě ironie, někdy sarkasmus. Černý humor, ale ne každý mu rozumí. Myslím si, že by politika nemusela být jenom kožená,“ říká sociálnědemokratický poslanec, o němž místopředseda ČSSD Milan Urban prohlásil, že jeho styl politiky velmi připomíná někdejšího předsedu rakouských Svobodných Jörga Haidera. „Hulvátství a sprostota není náš styl,“ řekl.

Jiří Paroubek naproti tomu v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že by Rath měl podle něj uvažovat o kandidatuře na předsedu. „Řadím ho do té skupiny lidí, kteří by asi měli někdy v budoucnu uvažovat o kandidatuře na předsedu ČSSD. Tím neříkám, že to musí být zrovna na jaře.“ Bývalý ministr zdravotnictví má podle Paroubka koncepční myšlení a pro sociální demokracii je užitečný.

„Příští rok určitě určitě na předsedu kandidovat nebudu. Za delší horizont je těžké se dívat. Nikdo neví, co bude,“ říká k tomu Rath a dodává, že jeho plnou podporu má nyní úřadující předseda Bohuslav Sobotka. „Nechci znejišťovat voliče tím, že ten, kdo nás vede, nemá být předsedou.“ Rath ale zároveň připustil, že by mohl usilovat alespoň o funkci místopředsedy.

Vystudovaný internista, dlouhou dobu i šéf lékařské komory se v rozhovoru vyjádřil i k předvolební kampani ČSSD. „Prohráli to moji kolegové, já jsem vidět nebyl. Vybral si špatné spolupracovníky (Jiří Paroubek). Příliš naslouchal Tvrdíkovi, který narýsoval úplně špatný koncept kampaně,“ myslí si. „Těch chyb tam bylo mnoho. Klobásy zadarmo, megamítinky se zpěváky, třinácté důchody,“ uvedl.

Volby 2010: Smutní sociální demokraté
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK