Policisté a celníci kontrolovali řidiče kamionů, předpisy porušil každý druhý

Olomouc – Policisté z Olomouckého kraje kontrolují od pátku silnice v regionu. Zaměřili se nejen na alkohol za volantem a dálniční známky, ale také na řidiče kamionů, kterým také rozdali nejvíc pokut. Hlavně je zajímalo, zda neporušují zákaz jízdy, který platí v pátek večer a v sobotu dopoledne. Omezení neplatí pro kamiony převážející rychle se kazící potraviny, zemědělskou úrodu nebo pohonné hmoty. Ne každý řidič ale zákaz respektuje. Spolu s dopravními policisty vyrazili do terénu i celníci a cizinecká policie. Pracovali ve speciální pojízdné laboratoři Schengen Bus.

Řidiči kamionů, pro které zákaz jízdy neplatí, i jejich vozidla museli při policejní kontrole projít řadou testů. Hlídky například zjišťovaly, zda řidiči dodržují povinné přestávky, narazily přitom i na řidiče, který před kontrolou nezastavil celých 19 hodin.

Cizinecká policie zase kontrolovala, zda se ve vozidlech někdo neskrývá. Jednoho cizince bez dokladů skutečně našla ukrytého v zavazadlovém prostoru dodávky. Jenomže nakonec se ukázalo, že je to druhý řidič osmimístného vozidla, který už se nevešel do prostoru pro cestující. Celníci potom zastavili ukrajinský autobus, ve kterém našli třináct kartonů neokolkovaných cigaret.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle výsledků policejní akce je úroveň profesionálních řidičů na českých silnicích nevalná. Ze zhruba 80 kontrolovaných šoférů nalezli policisté pochybení více než v polovině případů.

Vydáno pod