Česko si připomíná oběti srpnové okupace

Praha - Česko si dnes připomíná 42. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa. U budovy Českého rozhlasu, kde roku 1968 došlo ke nejtvrdším střetům mezi okupanty a demonstranty, dnes položil věnec například předseda Senátu Přemysl Sobotka, dále zástupci kanceláře prezidenta republiky Václava Klause, za vládu ministr kultury Jiři Besser nebo za Poslaneckou sněmovnu Vlasta Parkanová. Piety se zúčastnili také zástupci rozhlasu, pamětníci a osobnosti společenského života. Celkem se před budovou objevilo 11 pietních věnců.

Srpen 1968 dnes připomněl také koncert na Václavském náměstí. Akce se účastnili nejen muzikanti, ale i zástupci protikomunistických organizací či Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Koncertu, který zahájila skupina J.J.Jazzmen, naslouchali ve slunečném počasí kolemjdoucí Pražané i turisti.

Na koncertě vystoupili také Vlasta Třešňák se svojí skupinou, Luboš Andršt Blues Band, Jan Budrian a další. Lidé také pokládali květiny u pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce. Památník připomíná, že se tito dva studenti se na protest proti okupaci v roce 1969 upálili.

U rozhlasu a v jeho okolí zemřelo 21. srpna 1968 sedmnáct lidí. Sobotka označil okupaci za ostudnou a vyzdvihl také tehdejší roli rozhlasových novinářů, kteří informovali veřejnost. „To, co se tehdy občané díky rozhlasu dozvídali, včetně vysílání mimopražských regionálních studií a vysílačů, byla na dalších 21 let poslední pravda, kterou směli veřejně slyšet,“ řekl Sobotka, který současně varoval před zrůdností komunistické ideologie.

Prozatímní ředitel rozhlasu Peter Duhan také zmínil význam práce zaměstnanců rozhlasu, kteří před invazí i po ní usilovali o svobodu slova.

Národ morálně živořil v kolotoči reálného socialismu

„Tichá vzpomínka na tyto mrtvé přežívala v myslích drtivé části lidí i v době tvrdé komunistické normalizace, kdy ponížený a zrazený národ morálně živořil v kolotoči takzvaného reálného socialismu,“ uvedl Sobotka.

U příležitosti výročí invaze vojsk zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů dobové dokumenty ukrajinské státní bezpečnosti, které mimo jiné mapují názory lidí na okupaci.

Na srpnovou tragédii vzpomínali také lidé v Brně. Primátor města Roman Onderka a jihomoravský hejtman Michal Hašek položili věnce k pamětní desce Danuše Muzikářové. Ta byla ve svých osmnácti letech zastřelena při prvním výročí obsazení ČSSR okupanty. Z Moravského náměstí se poté průvod přesunul do Orlí ulice, kde se oba politici uklonili u pamětní desky Stanislava Velehracha, který byl zabit příslušníky Lidových milicí také v roce 1969.

Srpen 69 by neměl být zastíněn událostmi o rok staršími

Významné datum 21. srpen se totiž pojí také k roku 1969. Historikové upozorňují, že by tento den neměl být zastíněn událostmi o rok staršími. Násilné střety mladých lidí s bezpečnostními složkami si tehdy vyžádaly 5 mrtvých a několik desítek zraněných. Proti masovým demonstracím k prvnímu výročí okupace zasahovala v Brně armáda a Lidové milice. V ulicích vyrostly barikády a platil zákaz nočního vycházení.

V Liberci oběti srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa od dnešního dne připomíná devět lip, které jsou vysazeny v parku v Budyšínské ulici. Během invaze před 42 lety v Liberci zahynulo devět lidí. Okupace zadusila v tehdejším Československu proces uvolňování komunistického režimu a obrodný proces nazývaný Pražský jaro.

Invaze do Československa v srpnu 1968
Zdroj: ČT24