Euro za 17 korun? V centru Prahy běžná věc

Praha - Za jedno euro dostanete v některých pražských směnárnách jenom 17 korun. Především turisti tak přicházejí v centru metropole denně o tisíce. Celý obchod přitom probíhá v souladu se zákony. Lidé si ve směnárnách nemají všimnout, že se kurzy liší podle výše měněné částky a storno že není možné. A na městskou policii podle náměstka primátora Rudolfa Blažka chodí i desítky stížností denně. Figurant ČT za 250 euro, které měnil na Václavském náměstí v Praze, dostal 4300 korun. Při běžné výměně by za stejnou částku dostal více než 6 tisíc korun. Pokusil se tedy transakci ihned zrušit. „Transakce je ukončená, už vám peníze vrátit nemůžu,“ dozvěděl se.

„Jakmile my provedeme transakci v souladu s podmínkami na kurzovní tabuli, nemáme důvod transakci rušit,“ říká Radek Kosina ze společnosti Interchange. Směnárny tak vydělávají na nepozornosti lidí.

První tabule nabízí velmi výhodný kurz, jenže jenom pro nadlimitní výměnu, tedy pro transakci přesahující například tisíc euro. Druhá tabule uvádí kurz pro částky nižší. Zaměstnanci směnáren důvěřivého zákazníka, který se dopředu na svůj kurz nezeptá, upozorňovat nesmí.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

„Je to něco, co je obchodním rozhodnutím směnáren. A my v žádném případě jako orgán dohledu jim nemůžeme tuto praxi zakázat,“ říká Helena Kolmanová, ředitelka útvaru na ochranu spotřebitele České národní banky. Jediným řešením je prý naučit lidi obezřetnosti. Změnu zákona nežádá ČNB ani ministerstvo financí.

Poškozuje nás to víc než problém taxikářů

Podle Asociace cestovních kanceláří i pražského magistrátu mezitím metropole kvůli praktikám směnáren přichází o peníze. „Každý naštvaný turista, který se cítí podveden a poškozen, tak samozřejmě o Praze potom nemluví hezky. Čili nás to dneska poškozuje daleko více než tolik diskutovaný problém pražských taxikářů,“ myslí si náměstek primátora Blažek. Výměna valut v Česku už je v některých zahraničních průvodcích uváděna jako velmi riziková.