Nemůžete najít zubaře? Ten místní vás bude muset vzít

Praha - Najít si nového zubaře, praktického lékaře nebo gynekologa je často práce na celé měsíce. Ordinace jsou přeplněné a další pacienty neberou. Ti pak musejí hledat lékaře daleko od domova. Ministerstvo zdravotnictví proto nyní plánuje zavést maximální vzdálenost, do jaké doktor bude muset pacienta vzít. Zajistit to mají pojišťovny. „Zdravotní pojišťovny budou muset sledovat to, kde mají bydliště její pojištěnci, a svoji smluvní politiku uzpůsobovat podle potřeb pojištěnců,“ říká Marek Šnajdr, místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny za ODS. Ministerstvo dále určí maximální dobu, do které musí být pacient na neakutní výkony objednán a ošetřen.

V současnosti totiž dva pacienti stejné pojišťovny často čekají na operaci v různých částech republiky nestejně dlouho. Za dodržení termínů a kilometrové vzdálenosti budou také ručit pojišťovny.

Pojišťovny tedy budou muset nasmlouvat tolik doktorů a péče, kolik bude pro daný region potřeba. A pokud by pacient stále doktora marně hledal, měly by mu pomoci, například přes zákaznická centra. Ta sice existují už dnes, jenže lidé je téměř nevyužívají.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Tiskárnu na peníze, nebo zvýšit poplatky

Podle opozice jsou plány ministerstva pouze pokusem, jak lidi ošálit. V Česku totiž chybí doktoři a také peněz na péči bude v příštích letech méně. „Pak by museli pojišťovnám ještě dát peníze nebo tiskárnu na peníze, protože pojišťovna bez peněz těžko něco zajistí,“ připomíná David Rath, stínový ministr zdravotnictví ČSSD.

„Základní asistence může patřit do základního pojištění, ale některé další doplňkové služby by mohly být zpoplatněny,“ komentuje chystané změny Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven. Také na ministerstvu zdravotnictví vznikají plány, jak peníze ušetřit: zvýší se poplatky nebo budou lidé platit za úrazy způsobené vlastním riskováním.