Zítra Čechy od západu zasáhnou deště a bouřky

Praha - V pondělí Čechy zasáhnou od západu a severozápadu deště s bouřkami a prudkým větrem. Místy by bouřky mohly být intenzivní s přívalovými srážkami a nárazy větru. V Krušných horách by mohlo za 24 hodin spadnout v průměru deset milimetrů srážek, na jiných místech by to mělo být do tří až pěti milimetrů. Nárazový vítr by místy mohl vát až rychlostí 54 kilometrů v hodině. V úterý by se oblačnost měla přesunout na východ, tedy na Českomoravskou vrchovinu a Moravu. Zataženo bude nadále i v Čechách.

Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu nevyloučili, že ojedinělé přeháňky a bouřky by se na západě a severozápadě Čech mohly vyskytovat už dnes večer, nicméně to považují za málo pravděpodobné.

Bouřky, deště a ničivé záplavy zasáhly v srpnu Česko dvakrát. Nejprve na konci předminulého týdne zpustošily Liberecký kraj a Děčínsko na Ústecku, kde se z jejich následků vzpamatovávají lidé a firmy dodnes. Pět lidí přišlo o život.

Přírodní živel způsobil na severu miliardové škody na majetku lidí, silnicích a železnici, některá místa byla zcela odříznuta od světa. Vláda musela vyslat na pomoc postiženým regionům armádu a uvolnit stamilionovou pomoc.

Dvě vlny prudkých bouří zasáhly přesně před týdnem Prahu a její okolí. Podle hydrometeorologů spadlo do pondělního rána v hlavním městě 40 až 45 milimetrů vody. Kroupy poničily auta a domy, šest lidí bylo zraněno. Škody byly přes 1,5 miliardy korun.

Kroupy
Zdroj: ČT24