Do 10 let bude každý druhý Čech alergik

Praha - Alergií teď trpí každý třetí Čech, podle lékařů to ale do deseti let bude každý druhý. Některých alergií se přitom můžou lidé zbavit úplně, například očkováním. Léčba ale trvá i několik let. Za alergie mohou znečištěné ovzduší, průmyslově vyráběné potraviny nebo třeba antibiotika. Alergii může ale přivodit například i stres. Alergie se může objevit kdykoli během života a je třeba s tím počítat. Reakce na roztoče, prach, pyly nebo oříšky nezřídka překvapí i dosud naprosto zdravého dospělého.

Růst počtu pacientů s alergií potvrzuje i lékařka Hana Cabrnochová: „V posledních letech zaznamenáváme vzestup počtu případů alergických onemocnění, v dětských ordinacích jsou to především případy atopického ekzému, případně různé formy astmatu.“ 

Alergie se přitom dá léčit. Existují tři způsoby - léky, vyhýbat se látkám, které alergii způsobují, nebo se nechat očkovat. K vakcinaci se používají roztoče nebo pyly. „Abychom snížili reaktivitu organismu, navodili určitou toleranci a snížili rýmu nebo dráždění očí,“ vysvětluje Petr Čáp z oddělení alergologie a klinické imunologie nemocnice Na Homolce. Očkování navíc zabraňuje i vzniku astmatu. Taková léčba ale vyžaduje pacientovu trpělivost, trvá totiž 3 až 5 let.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod