ÚS: Vypnout regulovaným nájemníkům vodu a elektřinu je trestný čin

Brno - Ústavní soud (ÚS) znovu potvrdil, že majitelé domů nesmějí šikanovat obyvatele bytů s regulovaným nájemným prostřednictvím přerušování dodávek vody nebo elektřiny. Podobné jednání je trestným činem. Soudci tak v posledních týdnech odmítli dvě stížnosti Brňana Petra Kolaříka, jenž dostal za přerušování dodávek podmíněné tresty.

Kolařík vodu a elektřinu odpojil s vysvětlením, že nevyhovující technický stav instalací ohrožuje životy a zdraví nájemníků. Na rekonstrukci prý neměl dost peněz kvůli státem určené výši nájemného. Brněnské soudy to ale hodnotily jako „šikanózní“ postup, který kvalifikovaly jako trestný čin neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru.

„Jednal přitom vždy zcela svévolně a typicky šikanózním způsobem, když takto 'v zájmu poškozených' postupoval pouze v případě bytů s regulovaným nájemným, a nikoliv v případě bytů, kde nájemníci platili neregulované nájemné,“ uvedli ústavní soudci s odvoláním na zjištění obecných soudů.

V kauze, kterou ÚS uzavřel v červenci, dostal Kolařík deset měsíců s odkladem na 24 měsíců a peněžitý trest 50 tisíc korun. V srpnu pak soudci odmítli další Kolaříkovu stížnost, tentokrát proti trestu sedm měsíců vězení s odkladem na 30 měsíců. Ve druhé stížnosti Kolařík zopakoval obhajobu, podle níž elektřinu odpojil s ohledem na bezpečnost nájemníků. Stěžoval si na „obecně přijímanou preferenci zájmů nájemníků“ a „kriminalizaci pronajímatele“. Soudci jeho argumenty neuznali. Na problémy majitelů domů s nízkými regulovanými nájmy nemohou doplácet nájemníci. 

Ústavní soud
Zdroj: ČT24